Raspunzand intrebarilor referitoare la stilul sau de management si la posibila existenta a unor dizidenti in BCE, Draghi a spus ca nu conduce o bucatarie, el subliniind ca toti oficialii bancii sustin in principiu masurile de stimulare a economiei.

El a aratat totodata ca masurile BCE ar putea creste portofoliul de active sl institutiei spre 3.000 de miliarde de euro.

Prin mentionarea obiectivului comun al membrilor BCE, Draghi vrea sa reduca dezacordurile legate de mijloacele precise prin care banca poate ajuta mai mult economia, pe fondul pesimismului legat de perspective.

"Conducerea BCE a insarcinat departamentele relevante din sistemul euro sa pregateasca din timp noi masuri care sa fie implementate la nevoie. Acest angajament a fost semnat de toti membrii consiliului guvernatorilor", a precizat Draghi in conferinta de presa sustinuta la Frankfurt, dupa sedinta de politica monetara la care banca nu a modificat dobanzile.

Programele deja anuntate de banca in acest an, precum imprumuturi pe termen lung destinate bancilor, in vederea cresterii creditarii, si achizitia de obligatiuni garantate, vor avea un impact considerabil asupra portofoliului de active, care va ajunge, potrivit asteptarilor, aproape de nivelul de la inceputul anului 2012, a spus Draghi. In urma declaratiilor lui Draghi, euro s-a depreciat cu 0,97%, la 1,2419 dolari pe unitate.

Seful BCE a mai spus ca exista semne ca oficialii BCE ar dori reducerea estimarilor referitoare la cresterea economica din zona euro. Noile estimari ale institutiei vor fi publicate in decembrie.

Inflatia din zona euro a fost de 0,4% in octombrie, fata de 0,3% in se4ptembrie. Somajul, de 11,5% in sdeptembrrie, este aproape de un nivel maxim record.

BCE estimeaza in prezent o inflatie de 0,6% pentru 2014 si de 1,1% in 2015 si o crestere economica de 0,9% in acest an si de 1,6% in cel viitor.

Comisia Europeana a redus in aceasta saptamana prognoza referitoare la economia zonei euro. Institutia anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 0,8% si de 1,1% in 2015, sub prognozele de 1,2%, respectiv 1,7% anuntate in luna mai.

BCE a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de analisti.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Analistii anticipeaza ca Draghi nu va anunta masuri importante in ceea ce priveste relaxarea monetara, dar ca ar putea oferi indicii despre o eventuala extindere a programului de achizitii de active incepand cu luna decembrie, atunci cand BCE va publica noi estimari in legatura cu cresterea economica si inflatia din zona euro.