"Trebuie sa analizam situatia, datele si evolutiile iar apoi vom decide in consiliul guvernatorilor", a afirmat Draghi la Bruxelles, in fata parlamentarilor europeni.

Draghi a subliniat ca BCE nu se antepronunta niciodata, dar ca va face tot posibilul pentru mentinerea stabilitatii preturilor in zona euro.

BCE a redus saptamana trecuta principalele rate ale dobanzilor cu 0,25 puncte procentuale, aducand dobanda de politica monetara la minimul record de 0,75%. Urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc pe 2 august.

In conditiile in care criza datoriilor suverane risca sa readuca economia zonei euro in recesiune, unii analisti considera ca BCE ar putea fi nevoita sa ia masuri neortodoxe pentru stimularea cresterii.

Reprezentantii BCE "cauta masuri care pot atenua criza actuala" atata timp cat nu incalca mandatul principal al bancii centrale, de combatere a inflatiei, a spus Draghi.

El a aratat ca indicatorii aferenti trimestrului al doilea arata o incetinire a cresterii, dar BCE continua sa anticipeze pentru viitor o redresare treptatata.

In opinia lui Draghi, este esential ca guvernele din zona euro sa cedeze o parte din suveranitate, pentru realizarea unei uniuni fiscale, urmand ca emisiunile de obligatiuni cumune sa vina la sfarsit.