"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, preluat de Mediafax.

Mentinerea ratei cheie a fost anticipata de toti cei 51 de economisti consultati de Bloomberg.

Anuntarea deciziei de politica monetara va fi urmata de o conferinta de presa sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi.

Si Banca Angliei a pastrat, tot joi, rata cheie la minimul record de 0,5%, iar valoarea programului de achizitie de obligatiuni prin care introduce lichiditati in piata financiara, la 375 miliarde de lire sterline. Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la 0,5% din martie 2009.

BNR a redus, ieri, dobanda-cheie la un nou minim istoric si a taiat din rezervele minime obligatorii

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, informeaza Mediafax.

Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie privind politica monetara.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipata de piata, iar o indicatie in acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isarescu. Unii analisti se asteptau si la continuarea reducerii dobanzii de politica monetara.