"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al BCE, citat de Mediafax.

Inflatia la minimul a patru ani in zona euro si volatilitatea de pe pietele financiare ar putea impune noi masuri din partea BCE, insa semnele de imbunatatire a situatiei economice si prognoza ca avansul preturilor va reveni treptat spre nivelul tintit de banca sugereaza ca seful BCE va mentine politica actuala, potrivit Bloomberg. 

Doar 4 din cei 66 de economisti consultati de Bloomberg au estimat o reducere a dobanzii, de la 0,25% la 0,1%.  Asteptarile analistilor nu sunt intotdeauna cel mai bun indicator privind actiunile lui Draghi, dupa ce aceasta a surprins in mai multe randuri prin reduceri ale dobanzii si masuri neconventionale de sprijinire a euro in contextul crizei datoriilor. 

Riscul ca recupererea economica fragila a zonei euro sa fie afectata de turbulentele de pe pietele globale sau de reducerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA creste probabilitatea ca Draghi sa anunte o noua masura fara precedent. 

"Exista motive solide ca banca centrala sa faca mai mult si sunt sanse ridicate sa relaxeze politica monetara cumva, nu neaparat printr-o scadere a dobanzii", a declarat, inaintea deciziei de politica monetara, Nick Kounis, seful pentru cercetare macro la ABN Amro, din Olanda. 

Banca Angliei a decis, de asemenea joi, sa mentina la minimul record de 0,5% dobanda de politica monetara, iar valoarea programului de achizitie de obligatiuni prin care introduce lichiditati in piata financiara, la 375 miliarde de lire sterline.  Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la 0,5% din martie 2009.