Intr-un comunicat de presa al BCE, institutia precizeaza ca, la sedinta care a avut loc la Viena, consiliul guvernatorilor a lasat dobanda de politica monetara la nivelul zero.

De asemenea,, dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost mentinuta la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.

Totodata, BCE a revizuit in crestere la 1,6% estimarile privind avansul economic al zonei euro in acest an, precum si cele de inflatie pana la 0,2%. In precedentele sale estimari, care dateaza din luna martie, BCE miza in acest an pe o crestere a Produsului Intern Brut al zonei euro de 1,4% si pe o inflatie de 0,1%.

"In viitor, ne asteptam ca revenirea economica sa continue intr-un ritm moderat dar constant. Revenirea economica continua sa fie afectata de perspectivele modeste de pe pietele emergente, de ajustarea bilanturilor in mai multe sectoare precum si de implementarea lenta a reformelor structurale", a declarat jpresedintele BCE, Mario Draghi, dupa sedinta Consiliului guvernatorilor BCE.

Mario Draghi a confirmat ca BCE va continua sa cumpere active in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, in cadrul unui program de relaxare cantitativa care se va derula cel putin pana in luna martie 2017.

"Consiliul guvernatorilor va monitoriza indeaproape evolutia perspectivei pentru stabilitatea preturilor si, daca va fi nevoie, va actiona prin utilizarea tuturor instrumentelor disponibile in cadrul mandatului nostru", a mai spus Draghi.

De mai multi ani, inflatia in zona euro se situeaza sub tinta de 2% a BCE, in conditiile in care somajul ridicat tine sub control salariile, cererea pentru bunuri si servicii ramane slaba iar cotatiile reduse la petrol trag in jos preturile.

Potrivit unei estimari preliminare publicate saptamana trecuta de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas in teritoriu negativ in mai, pentru a doua luna consecutiv, chiar daca preturile de consum s-au situat la minus 0,1%, fata de minus 0,2% in aprilie.

Sedinta consiliului guvernatorilor BCE a avut loc joi in Austria, la Viena. In mod traditional, de doua ori pe an BCE organizeaza reuniunile de politica monetara in capitala unei tari membre a uniunii monetare si nu la sediul de la Frankfurt al institutiei.