Bloomberg News a dat in judecata BCE, in 2010, cerand publicarea documentelor, in conformitate cu reglementarile UE referitoare la libertatea informatiilor. Acestea ar putea arata rolul avut de autoritatile europene in permiterea Greciei de a masca deficitul bugetar timp de aproape un deceniu. 

Ulterior, Grecia a fost nevoita sa ceara un ajutor externe de 240 de miliarde de euro si a efectuat cea mai ampla restructurare a datoriilor suverane din istorie. 

"Publicarea documentelor in 2010, cand a cerut Bloomberg News, ar fi alimentat perceptia negativa legata de capacitatea Greciei de a-si plati datoriile. Situatia este aceeasi cu Spania, care nu se poate imprumuta. Pietele reactioneaza extrem de volatil. Afecteaza economia euro", a declarat Marta Lopez Torres, avocat al BCE, la o audiere la Curtea Europeana de la Luxemburg. 

Grecia ar putea iesi din zona euro, daca partidele care se opun masurilor de austeritate vor castiga alegerile de duminica. Intre timp, randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a depasit joi pragul psihologic de 7%, dupa ce Moody’s a retrogradat ratingul tarii de la "A3" la "Baa3", pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor. De asemenea, a revizuit calificativul suveran al Ciprului de la "Ba1" la "Ba3", marcand o agravare a crizei datoriilor din Europa. 

"Pietele vor performa mai bine cand vor avea transparenta", a declarat Timothy Pitt-Payne, avocat al Bloomberg News. 

Bloomberg cere, prin procesul intentat in 2010, accesul la doua documente interne ale board-ului BCE. Documentele arata cum s-a folosit Grecia de operatiuni swap pentru a-si ascunde imprumuturile, informeaza Mediafax.