BCE si FESF ar urma sa cumpere de pe piata primara obligatiuni ale Spaniei si Italiei, incepand din septembrie. Dupa ce ar reusi sa coboare costurile de imprumut, BCE ar reactiva programul de achizitie de obligatiuni de pe piata secundara, noteaza publicatia franceza. 

Pentru ca planul sa fie pus in aplicare, Spania trebuie totusi sa ceara ajutorul statelor din zona euro, decizie evitata pana in prezent de premierul Mariano Rajoy, de teama ca Madridul se va afla la mana creditorilor.

Statele europene ar putea conveni o monitorizare bugetara mai putin riguroasa si ar putea impune Spaniei tinte fiscale flexibile, scrie Le Monde, citand o sursa de la Bruxelles. 

O alta parte a planului ar fi acordarea unei licente de banca fondului european de stabilitate, care ar obtine garantia BCE si ar majora lichiditatile destinate statelor europene cu probleme financiare. 

Reprezentanti ai FESF nu au dorit sa comenteze, iar cei ai BCE nu au putut fi contactati, potrivit Wall Street Journal, informeaza Mediafax.