"Cu un nivel al ratelor dobanzilor aflate la un minim istoric, vedem o excelenta oportunitate de a sprijini economia cu credite avantajoase", a declarat intr-un comunicat Andrew Gerber, director Produse Retail in cadrul BCR. 

Astfel, pentru creditele ipotecare cu dobanda fixa, nivelul acesteia a fost redus cu un punct procentual, la 5,25% pe an pentru clientii care isi incaseaza salariul in cont la BCR, iar pentru cele cu dobanda variabila pe toata perioada, marja bancii este diminuata cu 0,4 puncte procentuale, dobanda pornind de la 5,49% pe an. 

Costul imprumuturilor acordate in cadrul Programului Prima Casa a fost micsorat prin majorarea bonusului de dobanda acordat clientilor care isi incaseaza / vor incasa salariul la BCR, de la 0,2% la 0.5%, dobanzile pornind de la 4,44%. 

Noile dobanzi tin cont de istoricul de creditare, comportamentul tranzactional cu banca, vechime si continuitatea in munca a clientului. 

La imprumuturile de nevoi personale, noile dobanzi variaza intre 8,6% si 9,9% pe an, anterior acestea pornind de la 9,5% pe an. 

"Subliniem faptul ca noile preturi ale creditelor de nevoi personale in lei vor asigura accesul la dobanzi de sub 10% pe an pentru aproximativ 80% dintre clientii nostri", a afirmat Andrew Gerber. 

BNR a scazut, in ultima sedinta de politica monetara, dobanda cheie de la 4% la 3,75%, un nou minim record, si a redus ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci de la 15% la 12% la lei si de la 20% la 18% la valuta. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la conferinta de dupa sedinta de politica monetara ca banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern.