Aceasta este cea de a doua revizuire a cresterii PIB in tot atatea luni. In octombrie, BCR a redus prognoza pentru cresterea economica de anul viitor de la 3,3%, estimand ca deteriorarea situatiei economice a principalilor parteneri comerciali va avea un impact negativ pe piata locala.

Prognoza pentru avansul economic de anul acesta a ramas neschimbata la 1,8%.

"Comisia Europeana este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica din Romania, dar noi anticipam ca avansul va fi limitat din cauza inaspririi regimului de taxare", se arata in raportul BCR.

CE estimeaza o crestere a PIB de 2% in acest an si de 2,4% anul viitor, potrivit raportului de toamna publicat la inceputul lunii. Proiectiile au fost reduse de la 2,8%, respectiv 2,6% anterior.

Analistii BCR apreciaza ca deficitul bugetar se va adanci la 2,5% din PIB anul viitor, fata de un nivel de 2,2% din PIB estimat anul acesta.

"Credem ca guvernul va negocia (cu autoritatile europene – n.r.) cresterea tintei de deficit bugetar, pentru a permite cheltuieli mai mari cu investitiile publice si mentinerea CAS la nivelul curent", potrivit raportului.

CE estimeaza, in raportul privind prognoza economica de toamna, ca Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste tinta.

Citeste si:

CE reduce semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, de la 2,8% la 2%, si previne Guvernul ca fara cresterea taxelor deficitul urca la 2,8% din PIB