Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul BCR in cazul Marian Toma, in cadrul caruia Curtea de Apel decisese anterior (impotriva hotararii primei instante) ca BCR sa calculeze o rata a dobanzii de 1,5% in locul dobanzii variabile contractuale (aproximativ 10%).

Redam integral Pozitia BCR:

"Justitia a luat o hotarare corecta. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat pentru prima data irevocabil in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzii variabile. Curtea a confirmat prin decizia sa ca BCR respecta prevederile legale, iar clientii trebuie sa se supuna clauzelor contractuale convenite intre parti.
 
Banca nu a dorit sa se ajunga la astfel de situatii si regretam orice litigiu fie si cu un singur client. Cu atat mai mult regretam situatia, tinand cont de faptul ca am avut deschidere totala pentru dialog cu clientii nostri in ceea ce priveste costurile contractelor de imprumut pe acestia le-au semnat de buna voie. Este regretabil ca au fost create artificial asteptari nerealiste care inseamna timp si bani pierduti. Cei care initiaza litigii neintemeiate trebuie, insa, sa aiba responsabilitatea suportarii costurilor procesuale aferente.
 
Clientii care au dificultati de rambursare trebuie sa vina sa discute din timp cu banca pentru a putea sa cautam impreuna o solutie potrivita, acceptabila de ambele parti, in functie de situatia actuala a venitului, valoarea garantiilor, istoricul de plata al fiecaruia, etc. Sunt deja peste 15.000 de familii care beneficiaza de solutii adecvate care le-au micsorat presiunea financiara lunara".

Vezi si: