Analistii BCR estimeaza ca "Romania, desi in 2012 a stagnat, cu o crestere zero, mentine dupa modelele noastre un diferential mediu fata de zona euro de 1%, ceea ce poate mentine intr-o anumita masura atractivitatea pentru investitii, mai ales in conditiile in care pietele internationale si in special zona euro reuseste sa se stabilizeze. Ramane intrebarea daca revenirea economiilor externe se va traduce si in investitii straine directe in Romania. Vom vedea in urmatoarele luni", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al BCR, citat de Mediafax.

Analistii bancii se asteapta ca economia romaneasca sa se revigoreze in a doua parte a anului si datorita unui efect de baza pozitiv. 

"Productia industriala, de asemenea, va fi mai pregnanta in a doua parte a anului viitor. Productia industriala s-a straduit sa ramana in zona pozitiva, dar pe ansamblul anului trecut a fost in scadere. La fel si exporturile. Probabil si acestea vor creste din a doua partea a anului", a completat Dulgheru. 

Eugen Sinca, analist sef BCR, a explicat ca estimarea de crestere economica pentrui 2013, de 1,1%, este neschimbata de cateva luni, dar a aratat ca pentru prima data in ultimii ani exista sanse ca prognoza BCR sa fie depasita. 

"Cresterea va fi sustinuta fundamental de cererea de consum a populatiei, care a cunoscut o revenire inca din 2012, cand Guvernul a inceput reintregirea salariilor bugetarilor (...) La aceasta se adauga si majorarea salariilor din ianuarie si a pensiilor, tot din ianuarie" a spus Sinca. 

In aceste conditii, BCR anticipeaza performante bune in primele luni din an pentru vanzarile de retail si pentru serviciile adresate populatiei, care vor sustine cresterea economica.