Circa un sfert din rezervele valutare de 3.200 miliarde de dolari ale Chinei, cele mai mari din lume, sunt denominate in euro, potrivit Reuters.

Guvernul chinez si-a exprimat in repetate randuri in ultimii doi ani increderea in zona euro, insa nu a dezvaluit sau confirmat pana in prezent vreo masura concreta prin care ar fi dispus sa ajute Europa. 

Yu a aratat totodata ca Beijingul ar trebui sa reduca ponderea activelor denominate in dolari in rezervele valutare, deoarece moneda americana va slabi pe termen lung. Economistul a aratat ca nu este intelept ca statul sa acumuleze rezerve valutare si sa investeasca in titluri de Trezorerie SUA, deoarece obtine randamente mai mici fata de profiturile incasate de investitorii straini de pe piata locala, informeaza Mediafax.

Beijingul si-a diversificat in ultimii ani rezervele valutare, insa cel putin 70% dintre acestea sunt inca denominate in dolari, estimeaza analistii.

Yu a aratat ca influxul de dolari in China ar putea continua sa creasca daca SUA va continua sa deruleze o politica monetara super-relaxata.

Citeste si:

8 miliarde de euro, atarnate in cui: Grecia  nu a reusit sa-si convinga "salvatorii". Mai incearca saptamana viitoare VIDEO

Austeritate, dar nu si la ei. Ce tara vecina cu Romania mareste salariile bugetarilor cu 30% din 2012