Facilitatea de finantare a energiei durabile pentru IMM-uri din Romania (RoSEFF) va ajuta companiile locale sa-si maximizeze eficienta energetica si sa-si imbunatateasca competitivitatea, contribuind in acelasi timp la reducerea intensitatii energetice a tarii.

BERD acorda primul imprumut in valoare de 20 milioane de euro in cadrul noii facilitatii, Bancii Comerciale Romane, parte a grupului austriac Erste

Imprumutul va fi utilizat pentru finantarea investitiilor IMM-urilor in imbunatatirea operatiunilor industriale si a spatiilor de activitate, inlocuirea echipamentelor, software-ului si modernizarea generala care vizeaza reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabila pe scara redusa. Imprumuturile catre IMM-uri sunt limitate la suma de 1 milion de euro intrucat programul vizeaza in principal investitiile de scara redusa. 

Intreprinderile care vor obtine finantare pentru investitii in eficienta energetica vor primi inapoi pana la 10-15% din valoarea imprumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrarilor. Valoarea subventiei rambursate va depinde de tehnologia si economiile de energie obtinute in urma implementarii proiectului.

„BERD sustine cu putere investitiile in domeniul eficientei energetice din Romania si suntem incantati sa lansam aceasta noua facilitate, care este destinata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii. Acest proiect va incuraja intermedierea financiara in Romania, intr-un moment in care accesul la finantarea comerciala ramane limitat si va ajuta economia Romaniei sa isi reduca gradul de intensitate energetica”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru Romania. 

„Ne bucuram ca prin intermediul acestui parteneriat cu BERD putem consolida sprijinul nostru pentru economia romaneasca si contribui la cresterea competitivitatii. Investitiile in proiecte de eficienta energetica vor conduce la reducerea costurilor de productie, cresterea profiturilor si a competitivitatii, consumul sustenabil de energie si un mediu inconjurator mai bun”, a spus Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte Executiv BCR.

Uniunea Europeana sustine implementarea RoSEFF printr-un grant in valoare de 12,05 millioane de euro. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru sprijinirea proiectelor de investitii prin acordarea de asistenta tehnica si subventii de performanta. 

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5 miliarde de euro diferitelor sectoare din economia tarii, atragand investitii aditionale de aproape 8 miliarde de euro din alte surse.

De la lansarea in 2006 a Initiativei BERD pentru Energie Durabila, Banca a acordat peste 468 milioane de euro pentru investitii in domeniul eficientei energetice in Romania, cu o valoare totala a proiectelor de 1,8 miliarde de euro.  

Citeste si:

Germania, datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari. Nemtii au luat "imprumut" cu scadenta de 66 de ani

Unde sa te "adapostesti" de criza. Cele mai bogate 10 tari ale planetei