Si cifra de afaceri a UPC a scazut cu circa 3%, la 112 milioane de euro. Mai mult, pierderile au ajuns la 156 de milioane de euro, de la 119 milioane de euro in 2009.

Compania avea datorii de 34 de milioane de euro in 2009, care au urcat in 2010 la 37,6 milioane de euro.

Nici in primele trei luni, UPC nu a raportat date mai bune. Baza de clienti a UPC Romania a scazut la circa 1,14 milioane, in primele trei luni din an, singurele segmente unde compania a castigat clienti a fost cel al televiziunii prin satelit si cea digitala, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

In acelasi timp, RCS&RCS, operatorul autohton de telecomunicatii, a realizat afaceri de circa 418 milioane de euro si a inregistrat o pierdere neta de 16,7 milioane de euro. Si asta dupa ce, in 2009, revenise pe verde, cu un profit net de 49,9 milioane de euro. Datoriile operatorului totalizau, la finele lui 2010, 117 milioane de euro.

Compania a incercat in 2007 sa se listeze, fara succes la bursa de la Londra. In schimb, a reusit sa ia atunci un credit record pentru o firma romaneasca de 500 de milioane de euro de la Citi Bank si ING. In martie, agentia Mediafax scria ca RCS&RDS a reusit sa obtina de la un grup de banci doua imprumuturi in valoare cumulată de 368 de milioane de dolari (206 milioane de dolari si 125 milioane de euro), pentru a-si plati o parte din datoriile anterioare si pentru a avea bani de investitii. RCS&RDS are scadente in aceasta vara pentru credite in valoare de peste 200 de milioane de dolari, potrivit unor surse din piata.

Politica agresiva se regaseste si in actiunile operatorului. RCS&RDS a cumparat pe banda rulanta, in ultimii ani, firme mai mici sau mai mari de cablu prezente in toate regiunile tarii. Anul acesta, surse din piata spuneau ca urmatoarea tinta ar fi chiar UPC, subsidiara romaneasca a companiei de cablu americane Liberty Global, contra unei sume de 300 de milioane de euro. Insa, datele au fost infirmate de ambele tabere, chiar daca Consiliul Concurentei spune ca nu este "aprioric" impotriva acestei tranzactii, iar ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a infiintat un departament special in cadrul ministerului pentru a o analiza.

Romtelecom a raportat o cifra de afaceri de 719 milioane de euro, in scadere cu 9%. Pierderea neta a totalizat 55 de milioane de euro. Astfel, la fel ca RCS&RDS, Romtelecom trece pe rosu de la un la altul. In 2009, a obtinut un profit net de 26,6 milioane de euro.

In primul semestru, veniturile Romtelecom au scazut cu 9%, la 332  milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 38%, la 51,4 milioane de euro. Operatorul se pregateste de listarea la bursa in 2012 si vrea sa-si creasca baza de utilizatori pe segmentul de broadband si de televiziune.

Citeste si

Cea mai puternica femeie din Rusia dupa Ecaterina cea Mare. Cine este apropiata lui Putin

Apple pregateste un iPhone 4, mai ieftin si cu memorie de 8GB