"Celebra taxa pe stalp" este in realitate un impozit de investitii si a fost aprobata de Guvern fara consultarea mediului de afaceri si in lipsa unei analize temeinice a impactului financiar, care ar putea fi in realitate de 4-5 ori mai mare decat estimarile autoritatilor, a afirmat Gabriel Biris, la conferinta ZF Construction & Infrastructure Summit '14. 

"Sunt foarte curios cati bani a strans Ministerul Finantelor din acest impozit. Ei au prevazut ca vor strange 488 milioane lei tot anul. Dintr-un studiu AmCham a rezultat ca doar de la primele 38 de companii care au raspuns surveil-ului ar avea de colectat 1,1 miliarde lei, ceea ce ne poate duce cu gandul ca in realitate in loc de jumatate de miliard de lei vor strange anul acesta peste jumatate de miliard de euro, bani scosi din economie", a spus Biris. 

Avocatul a adaugat ca, in opinia sa, acesta este cel mai anti-economic si anti-national impozit din ultimii zece ani, iar nicio tara "sanatoasa la cap" nu trebuie sa permita impozitarea investitiilor, masura care descurajeaza si alunga investitorii. 

In opinia sa, cele mai afectate domenii de aceasta taxa sunt energia, agricultura si logistica, iar parcurile industriale sunt victime colaterale. 

"Spre imensa mea surpriza, la o conferinta din noiembrie, ministrul Agriculturii nu stia ca agricultura are de platit acest impozit si a fost socat de faptul ca da, a fost analizat. «What? Cum adica? Cum sa se plateasca pe sere solare? Alea nu sunt scutite?». Nu domnule, ca daca sunt scutite de la una trebuie sa platesti pe celelalte. «Trebuie sa analizam»", a aratat Biris. 

Ministerul Finantelor a inregistrat luni din declaratiile companilor care trebuie sa plateasca taxa pe constuctii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decat dublu fata de estimarile inscrise in bugetul pe acest an, a declarat marti secretarul de stat in MFP, Dan Manolescu. 

El a afirmat ca Guvernul a convenit cu FMI sa treaca in buget o suma mai mica din taxa pe constructiile speciale, insa estimarile de incasari erau mai mari. 

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de Fondul Monetar International, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale. 

Si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, preciza ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de 1 miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI. 

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei, a fost introdus la inceputul acestui an, iar normele metodologice care clarifica modul de achitare a taxei au fost aprobate marti, prima plata urmand sa fie efectuata pana luni, 26 mai, iar a doua pana la 25 septembrie.