In ianuarie, BM anticipa un avans al economiei chineze de 8,4%, relateaza Bloomberg

Ritmul de crestere a economiei Chinei, a doua ca marime in lume, a continuat sa incetineasca in primul trimestru, fiind posibil ca biroul de statistica din aceasta tara sa anunte vineri cel mai lent avans din ultimii trei ani. 

Aceasta incetinire scoate in evidenta riscurile la adresa redresarii economiei mondiale, dupa ce Statele Unite au raportat pentru Luna martie o crestere sub asteptari a numarului de locuri de munca, iar temerile legate de agravarea crizei datoriilor din zona euro s-au amplificat. 

Premierul chinez Wen Jiabao s-a angajat in aprilie sa majoreze investitiile in infrastructura, sa asigure un nivel rezonabil de lichiditati si sa accelereze platile pentru sustinerea exporturilor, avand in vedere scaderea cererii pe piata interna si cea externa, in trimestrul trecut. 

Banca Mondiala recomanda guvernului de la Beijing sa creasca cheltuielile fiscale pentru stimularea consumului si sa reduca rezervele minime obligatorii ale bancilor, pentru relaxarea creditarii. 

Pentru anul viitor, BM a imbunatatit estimarea referitoare la cresterea economiei chineze, de la 8,3% la 8,6%, ca urmare a revenirii comertului mondial.  BM avertizeaza totodata ca China va inregistra in anii urmatori o incetinire a cresterii PIB de natura structurala, in conditiile in care tara isi ajusteaza modelul de dezvoltare si se confrunta cu o schimbare demografica majora, din cauza imbatranirii populatiei si reducerii fortei de munca. 

Institutia anticipeaza ca avansul economiei Chinei va incetini la 5% pana in 2030, de la o medie de 8,5% in perioada 2011-2015.  China a inregistrat in intervalul 2007-2011 un avans mediu al PIB de 10,5%.  Moderarea ritmului de crestere economica in China, care reprezinta 80% din PIB-ul combinat al economiilor din estul Asiei, va distorsiona mediul economic regional, se arata in raportul BM, potrivit Mediafax.