Banca Mondiala a lasat insa nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%. 

La nivel regional, regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.

"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in special de bilanturile bancilor (Bulgaria, Serbia si intr-o mai mica masura Romania", potrivit BM, transmite Agerpres.

Legat de riscurile la adresa regiunii, Banca Mondiala le vede intr-o noua scadere a pretului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice si o inasprire brusca a conditiilor financiare globale.Se adauga o revenire sub asteptari a economiei globale si o solutionare nefavorabila a problemelor dintre Grecia si creditorii sai. 

In Romania, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, iar PIB este estimat la 709,681 milioane lei.

Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE. Pal, Garanti Bank: Sa nu ne bucuram, s-ar putea sa avem si cea mai mare scadere din Europa. Efstathious: Pentru unele industrii va deveni urmatoarea Polonie