Potrivit Bancii Mondiale, pentru a primi urmatoarea transa, Romania trebuie sa duca la bun sfarsit reforme stabilite la inceputul acordului si care au ramas in urma.

In domeniul sanatatii, Banca Mondiala (BM) a facut mai multe studii in ceea ce priveste politicile si reforma din sistem. Aceste reforme sunt necesare, spune BM, in conditiile in care resursele de finantare sunt precare, iar accesul la serviciile medicale ste dificil.

Printre masurile enumerate de institutia financiara internationala se regasesc restructurarea retelei de spitale, definirea unui pachet de baza de servicii medicale si introducerea unui sistem care sa reduca costurile cu consumul de medicamente, dar si introducerea coplatii, pe care Parlamentul ar trebui sa o adopte.

In domeniul energiei, Romania se confrunta cu mari provocari, spune BM. Astfel, statul trebuie sa aplice reformele amanate pana acum, sa vina cu o strategie prin care sa atraga sectorul privat sa investeasca in companiile energetice.

Pentru a face acest lucru, guvernul trebuie sa restabileasca credibilitatea practicilor comerciale ale Romaniei si sa devina un partener competitiv pe piata, prin implementarea reglementarilor europene in domeniu.

In timp ce consumatorii casnici beneficiaza de preturi mai mici pe termen scurt, aceasta politica submineaza securitatea energetica a Romaniei si cresterea economica, sunt de parere expertii BM. In acelasi timp, acest lucru contribuie la majorarea arieratelor, iar bugetul de stat este viciat de fonduri importante.

In sectorul transporturilor, guvernul a facut pasi importanti pentru a imbunatati situatia financiara a companiilor de stat, prin taierea costurilor, dar trebuie imbunatatite anumite sectoare, ca de exemplu cel feroviar.