Suma de 670 de milioane de euro dintr-un profit de 1,1 miliarde a fost folosita pentru a acoperi pierderile din anii trecuti. Alte 350 de milioane de euro s-au dus catre bugetul de stat sub forma de impozite.

Si totusi, cum de au reusit cei de la BNR sa castige atat de mult intr-un an in care foarte multa lume a avut numai de pierdut? De pilda, au vandut euro pentru a proteja leul de speculatori. Intarirea monedei europene de anul trecut a fost in beneficiul Bancii Nationale. BNR a cumparat sume foarte mari de valuta foarte ieftin, la o medie de 3,4 lei pentru un euro, pe care le-a vandut apoi la peste 4 lei pentru un euro.

''O parte din profit vine si din reevaluarea rezervei de aur, pentru ca pretul aurului a crescut foarte mult anul trecut. Mai mult decat atat, BNR a imprumutat bancile cu foarte multi bani in 2009, le-a dat sute de miliarde de lei si de aici au castigat din dobanda'', spune Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Sa nu credeti insa ca bancilor comerciale nu le-a mers bine. ''Pentru anul 2010 eu nu cred ca ne vom putea lauda ca sistemul bancar va face profit mai mare. Personal consider ca  vor fi profituri mai mici", explica Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Pe de alta parte, rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a scazut in prima luna a anului cu 266 de milioane de euro, de la maximul istoric consemnat in decembrie, de 28,303 miliarde euro. Niciun motiv de ingrijorare, insa, pentru ca rezervele BNR sunt totusi de 28,037 miliarde euro, potrivit unui anunt al bancii centrale.