Potrivit unor dealeri, la licitatie au participat si banci din Top 10, care este posibil sa fi ramas cu lichiditati reduse, dupa ce unii clienti comerciali si-au retras o parte din depozite pentru plata TVA si a impozitului pe profit. 

"Se poate ca unele banci sa nu isi fi constituit rezervele minime obligatorii pentru luna aceasta, optand sa nu atraga banii imediat la inceperea perioadei. Probabil au sperat ca se va repeta scenariul din ultimele luni, cand dobanzile scadeau dupa primele zile ale perioadei, si abia apoi atrageau sumele necesare, pentru care plateau rate mai mici. Acum au vazut ca dobanzile au stat sus, astfel BNR a facut aceasta licitatie pentru a nu forta bancile respective sa duca ratele si mai sus pe piata in incercarea lor de a-si constitui rezervele minime obligatorii. Intr-un fel, BNR a plafonat dobanzile prin aceasta licitatie", a comentat un dealer. 

Imprumuturile au fost acordate la o dobanda de 6,25%, nivel egal cu rata dobanzii de politica monetara. 

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi, de 5,82% - 6,32%, au variat nesemnificativ in raport cu randamentele de vineri, 5,83% - 6,33%. 

Anterior operatiunii de marti, cea mai recenta licitatie repo a fost organizata de banca centrala la 26 iulie, cand a imprumutat patru banci cu 268,6 milioane lei, pentru o perioada de sapte zile.  In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat.