De asemenea, Consiliul a mai decis gestionarea adecvata lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Rata anuala a inflatiei a crescut in luna decembrie 2016 pana la -0,54%, de la -0,67% in luna anterioara, nivel inferior celui previzionat. Aceasta evolutie s-a datorat integral revenirii in teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preturilor combustibililor, al carei impact a fost atenuat de cel al scaderii ratei anuale CORE2 ajustat. Pe ansamblul trimestrului IV, rata anuala a inflatiei a inregistrat o crestere marginala (-0,57% in luna septembrie), usor inferioara asteptarilor. Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a atins 0,3% la sfarsitul anului 2016, comparativ cu 0,6% in septembrie", se arata in document.

Potrivit acestuia, rata medie anuala a inflatiei a continuat sa isi restranga valoarea negativa pana la -1,5% in decembrie 2016 (de la -1,7% in septembrie), pe masura diminuarii impactului statistic al extinderii cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare. In mod similar, nivelul calculat pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a urcat la -1,1% in decembrie 2016 fata de -1,3% in septembrie.

Conform documentului citat, decelerarea cresterii economice anuale in trimestrul III 2016, mai accentuata decat cea previzionata, a fost rezultatul incetinirii avansului cererii interne, pe seama temperarii consumului gospodariilor populatiei si a formarii brute de capital fix.

"In conditiile unei scaderi mult mai ample a dinamicii importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii, exportul net si-a redus aproape complet contributia negativa la cresterea PIB real. Cele mai recente date statistice releva mentinerea unei dinamici anuale robuste a volumului cifrei de afaceri din comert in primele luni ale trimestrului IV 2016 si accelerarea ritmului anual de crestere a productiei industriale, dar si accentuarea declinului in constructii. Totodata, dinamica anuala a costurilor salariale unitare din industrie a ramas la niveluri inalte", mentioneaza sursa citata.

Potrivit BNR, conditiile monetare reale si-au pastrat caracterul stimulativ si in luna ianuarie 2017.

"Randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a mentinut relativ constant in decembrie 2016, in timp ce rata medie a dobanzii la creditele noi acordate sectorului privat a coborat la un nou minim istoric. Creditul acordat sectorului privat a continuat sa-si accelereze cresterea in luna decembrie 2016, evolutie sustinuta si de aceasta data de segmentul societatilor nefinanciare. Ponderea in total a creditului in lei a continuat sa se majoreze, ajungand la 57,2%. Aceasta evolutie certifica o mai buna transmisie a politicii monetare, contribuind si la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare", mai spune Banca Centrala.