"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. 

Analistii financiar-bancari au anticipat decizia BNR, apreciind ca banca nationala va relua ciclul de relaxare a politicii monetare abia anul viitor. 

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca in prezent dobanda cheie este la minimul istoric.

La inceputul lunii mai, BNR a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Banca Nationala ia insa in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata. Daca va fi operata o astfel de reducere, va fi in "pasi extrem de mici" si "cu ochii in patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirma Mugur Isarescu. 

In prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta. 

Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent atingand un minim istoric de 1,79% in luna mai, comparativ cu 2,4% in luna martie si 3,14% in luna decembrie 2011. Acest nivel, ca si cel de 3,2% estimat pentru finalul anului 2012, se incadreaza in coordonatele generale ale inflatiei din zona euro.

Sursa: Mediafax