"In sedinta din 1 iulie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25% incepand cu data de 2 iulie 2013. Incepand cu aceeasi data rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an fata de 2,25%", se arata intr-un comunicat al BNR.

Totodata, CA al bancii centrale a stabilit mentinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

BNR urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, "prin ajustarea graduala a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara".

BNR a aplicat ultima reducere a dobanzii de politica monetara in martie 2012, de la 5,5% la 5,25% pe an. Aproape jumatate (46%) dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au anticipat ca Banca Nationala va reduce luni dobanda de politica monetara la 5%, restul estimand ca dobanda cheie va fi mentinuta la nivelul de 5,25%.

Leul s-a apreciat usor luni, ajutat de decizia BNR

Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,5% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014, iar cele in valuta pastrate la 20% in acest an si reduse la 16% pana la sfarsitul anului viitor.

La sedinta din luna mai, CA al BNR a pastrat dobanda cheie la 5,25% si ratele RMO pentru lei si valuta, la 15%, respectiv 20%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat atunci ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara chiar de la urmatoarea reunire a CA (1 iulie), sperand ca acest ciclu sa nu fie intrerupt de stirile din economie.

Isarescu a explicat ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 5,65%, de la 5,97% in ianuarie, continuand descresterea si in martie, la 5,25%, insa in urmatoarele doua luni a avansat, la 5,29% in aprilie, respectiv 5,32% in mai.

BNR a redus la sedinta CA din mai prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru 2013, de 2,5% plus/minus un punct procentual. Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa la ora 15:00 la sediul BNR.