BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, dupa taieri de cate 0,25 puncte si in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie. Dobanda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul semnal transmis de banca centrala.

BNR a decis sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii constituite de institutiile de credit, la 15% in cazul pasivelor in lei si 20% pentru pasivele in valuta.

Analistii financiari bancari au anticipat intr-o larga majoritate ca BNR va reduce joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata. De asemenea, aproape 80% dintre analisti au anticipat ca banca centrala nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au raspuns la sondajul periodic plaseaza dobanda de politica monetara la 5% (raspunsurile variaza intre 5% si 5,25%). La finalul anului 2013, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la 5% (estimarile variaza intre 4% si 5,75%).

Reducerea ratei de politica monetara nu se va resimti in dobanzile practicate de banci la creditele acordate firmelor si populatiei, intrucat nu se imbunatateste lichiditatea din sistem, iar piata se bate pentru resursele in lei, sunt de parere analistii.

Majoritatea analistilor exclud vreo influenta directa in dobanzile de pe piata sau se arata rezervati, conditionand o eventuala taiere a ratelor la credite de o aplanare a presiunilor externe.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va sustine joi, in premiera, un briefing de presa in cadrul careia va prezenta decizia de poltica monetara stabilita in sedinta Consiliului de Administratie al bancii centrale.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in Luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.