"Modelul nostru econometric nu vizeaza, nu targeteaza cresterea economica, care este un element ce ne ajuta sa facem prognozele de inflatie. Deci nu luati prognoza noastra ca fiind cea mai buna", a precizat guvernatorul BNR. 

Mugur Isarescu a aratat ca estimarea BNR pe baza datelor existente este una prudenta. 

Potrivit lui, consumul ridica probleme, la fel ca incasarile bugetare, iar cresterea economica este bazata foarte mult pe exporturi.  Astfel, in primul semestrul, motorul principal a fost evolutia productiei industriale pentru export. 

Guvernatorul BNR a aratat ca efectele scaderii dobanzii de politica monetara, precum si alte masuri care vor fi adoptate de BNR pana la finele anului vor avea un efect cu intarziere in economie de minim sase luni. 

"Mizam si pe un efect psihologic, care sa dea mai multa incredere in activitatea economica", a mai spus Mugur Isarescu. 

Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit recent prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice in primul semestru si a unei productii agricole mai bune. 

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior ca estimarea de crestere economica pentru 2013 a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimand insa pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta.