BNR estima în august 2019 o inflaţie de 4,2% pentru finalul acestui an şi de 3,4% pentru decembrie 2020.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei este anticipată a se plasa în afara intervalului ţintei la finele anului 2019, în principal sub impactul şocurilor nevaforabile din prima parte a anului curent.

Ulterior va reintra şi se va menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din 2019.

Acesta va rămâne marcată de persistenţa presiunilor inflaţioniste interne de la nivelul inflaţiei de bază.

La prezentarea raportului pe inflație, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că economia României nu este ”nici în prăpastie, nici pe marginea ei”, apreciind că BNR se va înţelege cu noul Guvern asupra politicii fiscale.

Isărescu a a atras, însă, atenţia că cea mai mare parte a creşterii economiei este bazată pe consum, iar cererea nu are o creştere sustenabilă.

Nu suntem nici în prăpastie, nici pe marginea ei. Însă, cea mai mare parte a creşterii economice este bazată pe consum. Cererea şi-a menţinut ritmul crescut de creştere, iar această creştere nu este la un nivel sustenabil”, a avertizat Isărescu.

Isărescu consideră că va ajunge la o înţelegere cu noul Guvern în ceea ce priveşte politica fiscală.

”Ne vom înţelege cu noul Guvern pentru a nu avea o politică fiscală discreţionară. Vom analiza măsurile avute în vedere în domeniul salarial, acestea fiind foarte importante”, a spus guvernatorul.

BNR a atras atenţia de mai multe ori, în trecut, asupra creşterilor accelerate a cheltuielor cu salariile şi pensiile, cheltuieli care pun presiune pe inflaţie şi pe competitivitatea economiei româneşti.