"Inflatia este cea mai buna veste din acest an si, desi nimeni nu s-a asteptat la aceasta revenire, probabil va fi atinsa tinta stabilita de BNR. Dar o inflatie de 3,5% nu va aduce schimbari mari de politica monetara Trebuie mai intai consolidat acest nivel", a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale

Raportul macroeconomic de toamna al BRD arata ca inflatia va inchide acest an la un nivel de 3,8% si va cobori la 3,6% in 2012 si 3% in 2013. 

"Daca lucrurile merg pe trendul actual, este foarte posibil ca pe 2 noiembrie BNR sa dea o decizie semnal prin reducerea modica a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, care sa transmita incredere in economie, atat firmelor, cat si populatiei. Dupa aceea, este posibil sa vedem si o noua reducere a ratei rezervelor minime obligatorii", a spus Libocor. 

Analistul macroeconomic al BRD, Monica Croitoru, a punctat ca, in conditiile unei inflatii de 3,5% in 2012 si a unei rate de politica economica de 5,5% pe an, dobinda reala de 200 de puncte de baza ramane foarte inalta in contextul unei tari cu rating investitional, ceea ce va face foarte atractive titlurile de stat emise de Romania, informeaza Mediafax.

In septembrie, BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pe an si nivelul rezervelor minime obligatorii. Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%.