"Viteza de creştere a creditului şi volumul creditului nou, în special în cazul creditării ipotecare, sunt în prezent peste valorile de semnal privind o posibilă creştere excesivă a creditării (creditele acordate în această perioadă având o probabilitate mare de generare de neperformanţă)", arată caietul de studii "Intermedierea financiară: probleme şi posibile soluţii", coordonat de economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, citat de News.ro.

Autorii studiului subliniază şi că gradul de îndatorare al persoanelor care iau credite în această perioadă este în creştere, ceea ce presupune şi o dificultate mai mare la rambursare când condiţiile se vor înrăutăţi, iar condiţiile favorabile din prezent pentru împrumuturi se vor încheia.

"Astfel, în condiţiile în care rata dobânzii este la un nivel minim, iar evoluţiile macroeconomice viitoare au un grad ridicat de incertitudine datorită conduitei politicii fiscale şi a celei a veniturilor, este posibil ca o continuare a acestei tendinţe de creştere a creditului acordat populaţiei să rezulte în acumularea de vulnerabilităţi importante la nivelul sectorului bancar", se menţionează în caietul de studii.

Autorii analizei consideră că este nevoie de temperarea acordării de credite către populaţie, în caz contrar existând efecte negative asupra economiei.

"Accelerarea creditării către sectorul populaţiei, chiar în contextul unui potenţial important de creditare, date fiind riscurile în creştere dinspre acest segment al pieţei creditului, nu este oportună în prezent, putând rezulta în efecte negative pe termen lung asupra creşterii economice", mai arată documentul.

Autorii studiului au analizat şi programul guvernamental Prima Casă, ajungând la concluzia că acesta are un impact social redus.

"Din punct de vedere social, programul 'Prima Casă' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată însă o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situaţiei existente în cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz", se arată în document.

Totuşi, programul "Prima Casă" a avut un rol semnificativ în orientarea fluxului de credite ipotecare către creditarea în lei, punctează raportul.

Programul "Prima Casă" a avut un aport semnificativ la activitatea de creditare a populaţiei încă de la lansarea acestuia în iulie 2009, ponderea creditului ipotecar în total credit acordat populaţiei ajungând la 52% în octombrie 2016, de la 25% în 2009, când a fost lansat programul.

Până în octombrie 2016 au fost acordate, prin programul Prima Casă, circa 180.000 de credite, în valoare de 33,3 miliarde lei, în condiţiile în care, la acelaşi moment, în România erau acordate, în total, 369.000 de credite ipotecare (inclusiv Prima Casă) în valoare de 57,2 miliarde lei, potrivit caietului de studii.