"Vom monitoriza indeaproape evolutiile inflatiei in urma acestor pasi de relaxare si vom avea in vedere scaderea treptata a ratei de politica doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de noi, conform proiectiei, anticipatiile inflationiste raman ferm ancorate si conditiile de piata permit acest lucru", se arata in forma finala a scrisorii de intentie, transmite Mediafax.

De asemenea, BNR se angajeaza sa reduca pana in septembrie inflatia pana in interiorul intervalului de tintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, si sa o mentina in intervalul tintit. 

Urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc pe data de 30 septembrie, cand banca centrala nu va dispune de datele finale pentru aceasta luna de la Institutul National de Statistica, pentru a lua o decizie de taiere a dobanzii. 

Consiliul Administratie se va reuni apoi pe 5 noiembrie, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, cand va aproba si raportul asupra inflatiei pentru trimestrul III. 

In scrisoarea de intentie, BNR explica scaderea cu 75 de puncte de baza a ratei de politica monetara din iulie si august, la 4,5%, prin faptul ca anticipa continuarea tendintei de scadere a inflatiei principale. 

Preturile de consum au scazut in august cu 0,2% fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, cu 0,8%, astfel ca rata anuala a coborat la 3,67%, potrivit datelor anuntate saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS). 

Potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI, BNR anticipeaza o mentinere a rezervelor minime obligatorii in lunile ce urmeaza.