"Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 5 august. Restul participantilor la sondaj estimeaza pastrarea dobanzii la nivelul de 5%", arata asociatia, joi, intr-un comunicat.

Analistii se asteptau ca dobanda sa scada la 4,5% in decembrie si la 4,25% pana in decembrie 2014.

Scaderea dobanzii de politica monetara pana la finalul acestui an era estimata de toti participantii la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 se incadreaza intre un minim de 3,5% si un maxim de 4,50%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 12% pana la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi pastrate la nivelul de 20%, atat in anul 2013 cat si in anul 2014, conform opiniei majoritatii participantilor la sondaj.

BNR a redus la 1 iulie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scadere din martie 2012, precum si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodata, CA al bancii centrale a a mentinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

Isarescu spera ca reducerea dobanzii cheie sa fie urmata de scaderea ratelor la creditele in lei

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara a fost una "normala" si spera ca aceasta sa se reflecte in scaderea ratelor la creditele in lei intr-o perioada cat mai scurta, poate chiar din septembrie. 

"Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!", a afirmat guvernatorul BNR, dupa ce a fost solicitat sa estimeze in cate luni se va vedea decizia luata luni de BNR in creditarea bancilor comerciale.

"Noi speram, nu as spune ca ma astept. Speranta este legata, in principal, de faptul ca mai devreme sau mai tarziu, eu sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie mai multe de clienti. Este sursa lor principala de castig si de evitare a unor situatii mai dificile pentru ele, pentru banci. (...) Depinde cat de repede inteleg si ele si vor actiona pe plan intern, pentru ca aceasta speranta sa devina o realitate", a spus seful bancii centrale. 

Guvernatorul BNR apreciaza ca bancile vor vedea pozitiv aceasta decizie.

"As spune ca nu este prea mult din ceea ce le-am transmis pe diverse cai de vreo doi-trei ani incoace", a spus Isarescu. 

Pe de alta parte, el a afirmat, raspunzand unei alte intrebari, ca daca se ia in calcul riscul de credit in prezent costul unui imprumut in lei se apropie "destul de mult" de cel pentru unul in valuta. 

"Dar mai este camp foarte mare de reducere a costurilor la creditarea in lei. (...) Bancile au de unde sa reduca creditarea in lei. Revin si spun ca este in interesul lor sa o faca cat mai repede. (...) Bancile trebuie sa se apropie de clienti, sa-i inteleaga mai bine, sa conlucreze cu ei si in ceea ce priveste creditele care au anumite probleme. Ca sa nu fiu interpretat altfel, este un fapt personal. Eu, daca as fi in locul lor, asa as face. Dar nu sunt inca", a adaugat Isarescu. 

Guvernatorul BNR a mai spus ca scaderea dobanzii de politica monetara va juta "foarte mult" noua formula a programului Prima Casa, prin care se acorda imprumuturi exclusiv in lei.

BNR: Exista conditiile necesare pentru continuarea prudenta a procesului de relaxare monetara

Cele mai recente date macroeconomice evidentiaza evolutia inflatiei in linie cu prognozele anterioare ale bancii centrale, cu perspectiva incadrarii acesteia in intervalul asociat tintei, se arata intr-un comunicat transmis de BNR dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. 

Inflatia de baza CORE2 ajustata si-a consolidat trendul descendent, rata anuala inregistrata in luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% in luna martie si 3,25% in luna decembrie 2012.  Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice. 

Rata anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 4,5% in luna iunie, nivel similar cu lunile precedente. 

Exporturile nete au constituit motorul cresterii economice in primul trimestru, punandu-si amprenta asupra evolutiilor favorabile ale productiei industriei prelucratoare si ale contului curent. Se remarca insa o cvasistagnare a consumului final, in timp ce dinamica anuala reala a imprumuturilor acordate sectorului privat ramane in teritoriu negativ, noteaza banca centrala. 

Volatilitatea mai accentuata a apetitului pentru risc al investitorilor si persistenta incertitudinilor privind evolutia la nivel european si global a activitatii economice au amplificat temporar fluctuatiile cursului de schimb al leului.  In acelasi timp, plasarea in perioada recenta a ratelor dobanzilor interbancare si a randamentelor titlurilor de stat in apropierea sau chiar sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara releva o consolidare a transmisiei impulsului de politica monetara. Transmiterea acestuia asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei ramane insa relativ inceata. 

CA al BNR a analizat luni si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evidentiaza in perspectiva un proces de dezinflatie mai accentuat in perioada imediat urmatoare, concomitent cu o accelerare a cresterii economice.

Capital Economics: BNR ar putea reduce dobanda la 4% pana la sfarsitul anulu

"Decizia surpriza a BNR de a accelera ritmul relaxarii politicii monetare reflecta mai multi factori, inclusiv o convingere tot mai puternica ca inflatia va incetini pana la sfarsitul anului, precum si siguranta oferita de noul acord cu FMI. In contextul incetinirii cererii de consum, consideram ca noi reduceri ale dobanzii sunt acum probabile si revizuim prognoza pentru sfarsitul anului la 4%", se arata intr-o nota a Capital Economics. 

Anterior, Capital Economics anticipa un nivel de 4,5% al dobanzii de politica monetara in decembrie.

Necesarul ridicat de finantare de pe pietele externe si indatorarea ridicata in valuta au reprezentat in trecut obstacole majore pentru relaxarea politicii monetare, noteaza Capital Economics. 

"Necesarul ridicat de finantare externa inca reprezinta un motiv de preocupare si inseamna ca dobanzile din Romania vor ramane mai ridicate decat in tari precum Cehia (unde necesarul de finantare este mult mai redus). Doi factori au calmat, insa, temerile imedite. In primul rand, conditiile financiare din zona euro s-au imbunatatit, iar, in al doilea rand, Guvernul a convenit un acord stand-by preventiv de 4 miliarde de euro cu FMI", se arata in raportul Capital Economics. 

Inflatia, la o rata anuala de 5,4% in iunie, ar putea cobori in intervalul tintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, chiar din trimestrul al treilea, noteaza analistii firmei britanice. 

Totodata, Capital Economics noteaza si accelerarea activitatii din sectorul industrial, sustinut de comenzile pentru exporturi, in contrast insa cu declinul cererii, in special pentru consum, de pe piata interna. 

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, pactul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.