"Incercam sa ne cream un culoar liber pentru a putea ca procesul de apropiere a RMO de standardele europene sa se indeplineasca in urmatorii doi ani. (...) Cred ca BNR trebuie sa se pozitioneze activ, sa nu intre in contratimp cu ce se va intampla in Europa. De aici si prudenta noastra. Suntem prudenti, asteptam evolutiile si planificarile pe plan intern, mai multa certitudine pe plan extern, chiar daca nu e de asteptat sa avem mai multe certitudini si sa ne cream culoarul, pentru ca acolo unde mai avem pasi de facut pentru a ne alinia, la nivel de RMO, sa putem sa luam masurile la timpul potrivit. Incercam sa ne pozitionam, indiferent de ce se intampla in Europa, noi sa putem sa reducem rezervele minime", a explicat guvernatorul BNR. 

BNR a decis miercuri mentinerea rezervelor minime obligatorii atat la lei, la 8%, cat si la valuta, la 14%. La nivel european, rezervele minime obligatorii sunt in jurul a 2%. 

Referitor la posibilitatea ca Rezerva Federala Americana sa majoreze dobanda de referinta in viitorul apropiat, guvernatorul BNR a apreciat ca impactul asupra Romaniei nu va fi unul direct. 

"Principala temere mentionata si in discutiile la nivel international este ca va genera miscari de capital. Personal, nu vad Romania in mijlocul unor asemenea turbulente generate de miscarile de pe pietele internationale, dar nu o vad nici izolata. Ne putem astepta la influente cel putin marginale. Avem instrumentele necesare sa contracaram (posibilele efecte - n. r.), dar cred ca preventia si politicile prudente constituie cheia depasirii unor eventuale dificultati", a mai spus Isarescu.