"A intervenit un eveniment nefericit, decesul tatalui lui Jeffrey Franks (seful misiunii FMI in Romania, n.r.), si in aceste conditii am decis sa amanam board-ul cu cateva zile", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Potrivit calendarului FMI, in cadrul sedintei va fi analizata si cererea Romaniei de modificare a unor criterii de performanta.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord.

“Ajutati Grecia sau va ardeti!” FMI avertizeaza Europa si SUA sa nu se joace cu deficitele bugetare

Resemnare la Atena: Grecia e deja moarta. Criza elena infecteaza Europa si intreaga lume, avertizeaza FMI VIDEO

In scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, Guvernul s-a angajat ca pana la data board-ului sa adopte ordonanta privind restructurarea ANAF, sa inventarieze toate arieratele companiilor de stat si sa prezinte o noua formula de calcul a tarifelor la gaze naturale, care sa evidentieze mai bine evolutiile de pe plan international.

Executivul s-a angajat, printre altele, sa elimine subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august si sa desfiinteze in vara acestui an peste 7.000 de posturi din societatile feroviare, companiile energetice si Posta Romana.

Un acord preventiv de 3,5 miliarde de euro

Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul este insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Citeste si

Apple face inca o victima colaterala. BlackBerry, a doua demisie la nivel de top-management din ultimele luni. Se apropie apogeul producatorului de telefoane?

Basescu: Nu renunt la scoaterea caracterului licit al averii din Constitutie