La dezbaterile parlamentare privind proiectul legii pensiilor, seful Guvernului a prezentat o serie de date din care rezulta ca aproximativ 82.000 persoane din cadrul Ministerului Apararii Nationale beneficiaza de pensii militare si a sustinut ca toate simularile Ministerului Muncii releva ca pensiile aflate in jurul valorii de 3.000 lei nu vor fi reduse in urma procesului de recalculare.

"Cu pensii sub 1.000 lei sunt 13.164 pensionari, care nu vor avea nicio problema. Intre 1.000 si 2.000 lei sunt 45.667 pensionari, care nici ei nu vor avea nicio probelma, nu scade pensia militara. Intre 2.000 si 3.000 sunt 15.956 persoane, nici acestia nu vor avea prin recalculare nicio problema", a sustinut Boc.

El a aratat in acelasi timp ca in sistemul militar sunt acordate si pensii cuprinse intre 3.000 si 4.000 lei (pentru un total de 6.245 persoane), intre 4.000 si 5.000 lei (797 persoane) si de peste 5.000 lei (208 persoane), rezultand un total de 7.250 persoane ale caror pensii ar urma sa fie diminuate.

"Aici este posibil intr-adevar ca la unii dintre ei, prin recalculare, sa scada pensia pe care o au astazi, in baza aplicarii principiului contributivitatii", a spus Boc.

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a precizat la inceputul lunii aprilie, intr-un raspuns la o interpelare publicat pe site-ul Senatului ca, potrivit unei simulari facute la sugestia Ministerului Muncii, rezulta ca, in urma aplicarii sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori intre 19 si 69%.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii", se arata in documentul public transmis Senatului si afisat pe site-ul acestei Camere.