Coalitia guvernamentala a autorizat fortele de ordine sa protejeze siguranta cetateanului, considerand ca violentele stradale sunt inacceptabile si de netolerat, singura solutie pasnica fiind dialogul, iar protestele in conditiile legii fiind singurele legitime, a declarat premierul Emil Boc. 

"Libertatea de exprimare este garantata in Romania. Protestele pasnice in conditiile legii sunt legitime, dar violenta stradala este inacceptabila si de netolerat. Obligatia statului este ca cetateanul sa fie in siguranta indiferent unde se afla, pe strada sau acasa", a spus Boc. 

El a aratat ca membrii coalitiei au solicitat "foarte clar si explicit" autoritatilor statului sa protejeze cetateanul indiferent unde acesta se afla.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a prezentat in sedinta de luni a coalitiei o informare completa privind protestele din ultimele zile, in special din municipiul Bucuresti, continand date privind persoanele ranite si pagubele rezultate.

In urma discutiilor s-a desprins ideea ca aceste evenimente violente afecteaza inclusiv imaginea externa a tarii", au aratat sursele citate.

In privinta noului proiect de lege privind sanatatea, liderii coalitiei au convenit sa continue discutiile pentru elaborarea actului normativ. Fostul subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, este binevenit sa revina in minister sau sa participe la elaborarea noului proiect de lege privind sanatatea in cadrul comisiei care va fi formata in acest sens, daca va dori acest lucru, a declarat premierului Emil Boc.

Centrul Bucurestiului, vandalizat. Distrugerile in urma protestului de azi-noapte se intind pe 6 km, de la Universitate la Tineretului. GALERIE FOTO si VIDEO

Primarul Sorin Oprescu a mers, duminica noapte, la finalul protestului, pe strazile din centrul Capitalei, el declarand ca distrugerile se intind pe sase kilometri, de la Piata Universitatii la Parcul Tineretului.

Edilul Capitalei a spus ca protestatarii au ajuns la vandalizari, in Centrul Istoric fiind smulse pietre din pavaj. De asemenea, au fost smulse cabluri, fiind semnalate defectiuni in zona Pietei Unirii.

Oprescu a reluat apelul la calm, la intelegere si la comportament civic, sustinand ca lucrurile pot fi rezolvate si fara violenta.

Circulatia pe bulevardele Nicolae Balcescu si I.C. Bratianu, zona care leaga Piata Universitatii de Piata Unirii si unde au avut loc ciocniri intre manifestantii violenti si jandarmii care au intervenit pentru mentinerea ordinii, a fost reluata duminica noapte. Pe strada au ramas in urma protestului pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torte si de la tuburile de gaze lacrimogene, precum si mobilier stradal devastat.

Protestul de duminica din Piata Universitatii, inceput in jurul orei 14.00, sub sloganul "fara violenta", a degenerat odata cu lasarea intunericului, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Bratianu si in fata magazinelor Unirea si Cocor, unde au fost incendieri si vandalizari.

Presa internationala despre protestele din Romania: "Sunt rezultatul reducerilor salariale, diminuarii indemnizatiilor sociale, majorarii taxelor si coruptiei generalizate"