La finalul sedintei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Tulcea, premierul Emil Boc a fost intrebat de jurnalisti daca este posbil ca in perioada imediat urmatoare Guvernul sa decida scaderea TVA.

"Daca vom gasi o masura alternativa si acea masura va putea fi aprobata de Parlament, se va face. In acest moment, lucram la foarte multe scenarii, nu de acum, ci de foarte multa vreme, si pana la finalizarea bugetului pentru 2011 vom lucra in continuare. Repet, cu aceasta dubla conditie: sa gasim masurile care se pun in locul TVA si pe de alta parte acele masuri sa fie acceptate de catre Parlament", a spus Boc.

El a sustinut ca impozitarea tuturor pensiilor nu poate acoperi cuantumul veniturilor pe care TVA le aduce la bugetul de stat.

"Impozitarea pensiilor, de exemplu, nu acopera in totalitate cresterea TVA. In consecinta, vor trebui si alte masuri avute in vedere si de analizat", a sublinat premierul.

El a spus ca prin impozitarea tuturor pensiilor TVA poate fi redus cu "cateva procente", insa tot ramane o parte care trebuie acoperita in continuare prin alte masuri, in acest sens Guvernul avand in lucru mai multe "scenarii".

Emil Boc nu a vrut sa raspunda jurnalistilor care cereau precizari clare referitoare la termenele la care s-ar putea reduce TVA, precum si la masurile alternative pe care le ia in calcul.

"De la mine nu veti smulge date, termene, zile, va pot spun doar ce avem in vigoare astazi, v-am spus doar, ca perspectiva, ce se poate analiza si la ce se poate lucra", a spus Boc.

Premierul a reiterat ca la momentul la care s-a decis majorarea TVA nu exista alta solutie.

"N-a fost si nu este o bucurie pentru nimeni majorarea TVA, dar la acel moment nu am avut nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere politic, imediat o alta solutie decat aceasta, asta este realitatea", a mai spus Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, in comuna nemteana Doljesti, unde localnicii i s-au plans de cresterea preturilor, ca TVA "trebuie data inapoi jos" si ca toate pensiile trebuie impozitate.

In timpul vizitei presedintelui Traian Basescu in comuna nemteana Doljesti, localnicii s-au plans de cresterea TVA, de reducerea ajutorului de somaj si a indemnizatiei pentru persoanele cu handicap, iar presedintele le-a raspuns ca pe langa acestea vor trebui impozitate toate pensiile.

O batrana i s-a plans presedintelui ca are pensie mica si l-a rugat sa nu se taie pensiile. "Nu se vor taia, se vor impozita", a spus Basescu. Femeia i-a mai spus presedintelui ca nu are din ce sa traiasca si ca s-a scumpit si painea. Presedintele i-a spus ca painea s-a scumpit din cauza cresterii TVA. "TVA trebuie dat inapoi jos", a raspuns Traian Basescu.

Traian Basescu a declarat, joi seara, la TVR, ca exista o dificultate in relatia sa cu Guvernul plecand de la faptul ca nu poate accepta ideea ca se spune ca trebuie reduse cheltuielile cu salariile si cu personalul si, de fapt, aceste cheltuieli cresc.

"Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost inteleasa in administratia locala. Ei cred ca-si pot permite orice din punct de vedere al salarizarii, dupa care sa ceara bani la bugetul de stat pentru investitii. Nu se mai poate intampla asa ceva. Este foarte adevarat, repet, foarte adevarat, ca si Guvernul una a spus si alta a facut. Si in aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motiveaza, daca vreti, o oarecare, sa spunem dificultate a relatiei mele cu Guvernul in ansamblul lui", a spus Basescu.

Seful statului a mai precizat ca este un adversar al cresterii TVA, mentionand ca solutia cea mai buna este scaderea cheltuielilor publice. El a sustinut ca premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, sa-si asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativa la cresterea TVA.

Guvernul a decis cresterea TVA de la 19% la 24%, urmand totodata sa ceara Parlamentului sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale. Deciziile au fost luate dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea.