"L-am mustruluit pe ministru si a fost sanctionat cu un cartonas galben, pentru ca nu a avut mandat sa lanseze o astfel de tema. El a facut-o cu o maniera nevinovata. Inainte sa dai cartonasul rosu, dai cartonasul galben", a spus Boc miercuri seara, la postul public de televiziune.

Ministrul Finantelor a sustinut, intr-un interviu acordat saptamana trecuta Ziarului Financiar, ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.

Dupa acest interviu, premierul a declarat ca ministrul Finantelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice si a impozitarii progresive, care nu a fost analizata si aprobata in Guvern, si a interzis ministrilor sa mai introduca in discutia publica subiecte care nu au avizul Executivului.

Surse participante la sedinta de guvern care a urmat acestui interviu au declarat atunci, citate de Mediafax, ca premierul i-a spus ministrului Finantelor, pe un ton amical, sa nu mai discute public subiecte care nu au fost aprobate in prealabil in cadrul Executivului sau pentru care nu a fost mandatat, fara insa ca ministrul sa ii raspunda.

Ulterior, mai exact la sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca impozitul minim va fi eliminat in aceasta toamna, iar cota unica de impozitare de 16% va fi mentinuta, deoarece impozitarea progresiva nu poate aduce venituri suplimentare la buget fata de nivelul actual.