Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, dupa sedinta BPN al PDL, ca reintregirea salariilor bugetarilor va avea loc "cat mai repede, in masura in care echilibrul bugetar se mentine", aratand ca nu stie daca va fi in iunie sau in mai.

Intrebat despre pensii, purtatorul de cuvant al PDL a spus ca decizia Curtii Constitutionale trebuie respectata si "Guvernul este cel care in 40 de zile trebuie sa vina cu o solutie".

Si presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, ca preocuparea majora a PDL si a coalitiei este reintregirea salariilor bugetarilor, iar conditiile sunt intrunite. Seful democrat-liberalilor a aratat insa ca decizia va apartine Guvernului.

Va fi luata insa numai cu acordul Fondului Monetar International, care incepe marti a cincea misiune de evaluare a Romaniei.

Negocierile vor dura aproximativ doua saptamani si abia la finalizarea lor poate fi anuntata o decizie.

In cadrul acestor discutii, autoritatile romane trebuie sa explice de ce nu au reusit sa respecte o serie de angajamente. Nu au fost numiti manageri privati la nicio societate de stat,  privatizarea companiilor de stat bate pasul pe loc, iar vanzarea la bursa a actiunilor firmelor de stat nu avanseaza, asa cum au promis oficialii la ultimele negocieri.

"Toate aceste nerealizari mai devreme sau mai tarziu se vor vedea in bugetul de stat, respectiv cand anumiti bani in loc sa se duca catre sectoarele de genul educatie si sanatate se vor duce pentru acoperirea pierderilor companiilor de stat", a declarat Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.   

Un bugetar care avea in mai 2010 un salariu de 1000 de lei, a ramas in iunie cu 750.

In ianuarie, salariul a crescut cu 15%, la 862 de lei, ceea ce insemna ca pentru reintregirea acestuia salariului ar trebui sa primeasca alti 138 de lei, adica o crestere de 16%.