In prima zi a saptamanii, Executivul a venit in fata Parlamentului si si-a asumat raspunderea pentru taierea pensiilor si salariilor.  Masurile nu vor putea fi insa aplicate de la 1 iunie, asa cum intentionau autoritatile.

Premierul si-a inceput discursul cu un citat din fostul presedinte american Abraham Lincoln si a explicat ca majorarile de salarii si de penesii din ultimii ani au fost din punctul lui de vedere niste "cadouri otravite" facute de politicieni, dar ca niciun alt guvern n-ar putea sa le mentina.

Previzibil, Emil Boc nu a fost intampinat in Parlament cu paine si sare. Ca o prima reactie la asumarea raspunderii de catre Guvern, opozitia a aparut in plen cu stegulete anti-Boc si cu motiunea de cenzura intitulata pompos: "Opriti genocidul social".

PSD-istii au pus suflet cand au redactat documentul, avand in vedere si citatele din "Scrisoarea a III-a" a lui Mihai Eminescu. Social democratii si PNL-istii spera sa atraga de partea lor cat mai multi alesi, insa pana in ziua votului jocurile sunt departe de a fi facute.

Opozitia are deocamdata 222 de voturi, fara sa ii punem la socoteala pe cei trei democrat-liberali care se mai gandesc pana saptamana viitoare. Alesii UNPR, cu exceptia a patru parlamentari, se vor abtine. Pentru demiterea Guvernului ar fi nevoie de 236 de parlamentari.

Daca nu vor avea voturi suficiente, nu vor face decat sa amane adoptarea legilor de austeritate.