Premierul a spus ca a luat act de decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea reducerii pensiilor cu 15% si ca Guvernul are, in prezent, un pachet de masuri alternative care sa mentina deficitul bugetar la nivelul negociat cu FMI.

“Pachetul va fi prezentat opiniei publice dupa ce se vor finalize negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Avand in vedere ca decizia Curtii nu a a afectat reducerea salariilor si recalcularea pensiilor speciale, exceptandu-le pe cele ale magistratilor, in acest moment diacutam cu partenerii nostri acest pachet de masuri alternative”, a explicat premierul.

Boc a mai spus ca prioritatea Guvernului este ca Romania sa ramana in acordul cu institutiile financiare internationale si ca vor fi luate masuri, astfel incat FMI sa poata lua, saptamana viitoare, o decizie privind urmatoarea transa din imprumut.

“Nu este nevoie sa se intoarca delegatia FMI la Bucuresti, negocierile pot avea loc. Stim ce avem de facut in relatia cu Fondul, iar responsabilitatea noastra fata de tara este sa ne incadram intr-un deficit de 6,8%. Facem ceea ce trebuie”, a asigurat seful Guvernului.

Potrivit premierului, daca reducerea pensiilor cu 15% ar fi fost pusa in aplicare, s-ar fi economisit 1,3% din PIB, respectiv aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Cu toate acestea, secretarul general al PNL, Radu Stroe, declara, mai devreme, ca decizia Curtii Constitutionale privind masurile de austeritate are drept consecinta amanarea pe termen nelimitat a acordarii urmatoarei transe de la FMI si refacerea scrisorii de intentie.