Conform rezultatelor studiului, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE daca vor creste cheltuielile cu sanatatea cu cinci procente din PIB in urmatorii zece ani.

"Comparativ cu situatia in care starea de sanatate a populatiei s-ar situa la un nivel ideal, Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro - adica15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate. De asemenea, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adica 6% din PIB-ul din 2010", potrivit autoritlor studiului.

In cadrul studiului este mentionat si faptul ca Guvernul a inregistrat incasari de peste 20 la suta din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, respectiv aproximativ 1,7 miliarde de lei in 2010, din impozite si taxe achitate de catre industria farmaceutica la bugetul central si la cele locale.

De asemenea, daca este luata in calcul si taxa clawback introdusa in 2011, totalul impozitelor si taxelor platite de catre aceasta industrie va depasi 30 la suta din totalul pietei medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Totodata, potrivit studiului, producatorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite si taxe. Taxele aplicate produselor farmaceutice - care includ, in principal, taxa pe valoarea adaugata, impozite si taxe pentru importuri si accize- reprezinta 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei.

Astfel, industria farmaceutica este al 23-lea cel mai mare contribuabil la veniturile guvernamentale din taxe, dintr-un total de 103 sectoare economice.