Restantele mari ale companiilor, unde unul din trei credite acordate de BRD este neperformant, nu sunt rezultatul unei creditari defectuoase in 2007 si 2008, ci al crizei prelungite, care a adus firmele mijlocii in imposibilitatea sa-si achite ratele, afirma presedintele bancii, Philippe Lhotte. 

"Cred ca in 2007 si 2008 nu s-au facut erori in acordarea de credite, dar, dupa patru ani de criza, firmele mijlocii nu mai exporta si sufera si au probleme de lichiditate si dificultati in a rambursa creditele", a spus Lhotte la prezentarea rezultatelor financiare ale bancii pentru 2012. 

Lhotte a mentionat ca banca a avut de suferit in urma fraudelor descoperite, care au adus un cost suplimentar pentru banca de 180 de milioane de euro, dar a mentionat ca aceasta suma are un efect marginal, si mai daunatoare a fost expunerea mediatica a BRD, pe care o considera "nedreapta". 

"Banca a fost victima acestor fraude, descoperite de departamentele noastre de risc (...) Banca a fost precauta, dar este greu sa descifrezi aceste scheme de frauda. Am colaborat cu DIICOT, noi am depus plangerile. Sunt destul de dezamagit sa vad ca BRD a fost prezentata asa in presa, pentru ca noi suntem cei care au suferit pierderile", a comentat Lhotte.  El a precizat ca din cele 180 de milioane de euro, peste 100 de milioane de euro au fost provizionate in 2011 si mai putin de 80 de milioane de euro in anul trecut, ceea ce nu explica un cost al riscului asa de ridicat precum cel din 2012. 

La finele anului trecut, banca avea o rata de neperformanta de 33,6% la nivelul companiilor si de numai 7,8% pe retail. In acelasi timp, gradul de acoperire cu provizioane este de 51,9%, unul dintre cele mai mici de la nivelul sistemului bancar. 

In ciuda rezultatului negativ din 2012, Lhotte a anuntat ca banca nu va face taieri masive de personal si nici restructurare semnificativa a retelei, care numara peste 900 de agentii, pentru ca reprezinta unul dintre "punctele forte" ale BRD. 

In fapt, incluzand si pierderea de anul trecut, oficialii bancii au calculat ca BRD a virat din 2001 pana astazi profituri nete de peste 1,7 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un randament mai mult decat satisfacator pentru Societe Generale.  Cu toate acestea, Lhotte s-a abtinut sa faca previziuni privind evolutia creditarii si a profitabilitatii bancii in acest an, argumentand ca acestea vor depinde foarte mult de cum va evolua economia romaneasca si mediul extern, dar a mentionat ca vor fi luate toate masurile pentru ca banca sa revina pe profit.   

"Performanta noastra financiara a fost afectata anul trecut de cresterea costului riscului, in conditiile unui mediu dificil. Soliditatea modelului nostru de business nu este pusa in discutie si avem planuri strategice clare pentru 2013 si anii care vor urma. Ne vom concentra pe consolidarea procedurilor si politicilor noastre de risc si pe imbunatatirea eficientei operationale, continuand in acelasi timp sa facem investitiile necesare viitoarei noastre dezvoltari comerciale, astfel incat sa fim capabili sa producem un nivel adecvat de profitabilitate", a declarat intr-un comunicat presedintele - director general al BRD, Philippe Lhotte.

Anul 2012 a fost caracterizat de asemenea de cresterea depozitelor clientelei (cu 4,1%), cu orientare catre scadente mai lungi. BRD si-a diversificat anul trecut sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul credite/depozite, de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte), arata banca.

"De-a lungul intregului an 2012, banca a actionat in conditiile unui mediu economic inca dificil, caracterizat de un nivel scazut de incredere care a afectat consumul, o cerere externa slaba care a impiedicat cresterea exporturilor si o performanta slaba a sectorului agricol, cu o recolta sub medie. Dificultatile economice s-au reflectat in activitatea sectorului bancar printr-o reducere de 0,1% a volumului creditelor brute. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au scazut cu 1,5%, din cauza declinului cu 6,2% al volumului creditelor de consum. In acelasi timp, companiile si-au limitat investitiile, inducand un impact negativ in cererea de credit", se mentioneaza in comunicat.

Variatiile au fost calculate la un curs de schimb constant.

Activitatea de creditare a bancii a fost sustinuta in 2012 in principal de creditele imobiliare, precum si de finantarea marilor clienti corporativi.

Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului Prima Casa. Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011.

In consecinta, cotele de piata ale bancii au crescut cu 0,6 puncte procentuale pe piata clientilor persoane fizice si cu 0,2% pe piata clientilor companii.

Venitul net bancar a scazut cu 6,1% in comparatie cu 2011, la 2,912 miliarde lei, influentat in special de declinul marjei nete de dobanda, determinat de evolutia adversa a ratelor dobanzilor si de efectele structurale.

In acest context, BRD s-a concentrat pe imbunatatirea eficientei operationale si a redus cheltuielile generale cu 2,4%.
Raportul cost/venit a ramas in 2012 in mod semnificativ sub nivelul de 50%, la 46,5%.

Cheltuieli operationale au scazut cu 2,4%, la 1,353 miliarde lei, fata de sfarsitul anului 2011. Volumul total al activelor bancii se ridica, la sfarsitul anului 2012, la 47,924 miliarde lei.

Principalii indicatori financiari ai bancii sunt prezentati la nivel individual si in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

BRD - Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul anului 2012, peste 2,3 milioane de clienti si mai mult de 2,2 milioane de carduri valide, operand o retea de peste 1.500 ATM-uri si aproximativ 21.000 POS-uri.

Grupul financiar francez Societe Generale controleaza 60,16% din actiunile BRD. In actionariat se regasesc si cele cinci SIF-uri, precum si Fondul Proprietatea (FP), cu pachete de pana la 5%.

Actiunile BRD au inchis sedinta bursiera de marti la pretul de 9 lei. La aceasta cotatie capitalizarea BRD este de 6,272 miliarde lei (1,425 miliarde de euro).