"Noua versiune a taxei este uşor mai nefavorabilă decât cea iniţială din punct de vedere al impactului. Aşa cum aţi observat, există discuţii referitoare la această ordonanţă. Comunitatea bancară şi toată comunitatea de afaceri au fost foarte active pentru a se implica în dialogul cu autorităţile şi foarte revoltate. Considerăm cu toţii că această taxă pe lăcomie trebuie anulată, începând prin a înţelege nevoile sistemului economic", a spus oficialul BRD.

El a menţionat că această taxă nu este de bun augur pentru întreaga economie.

"Aşa cum arată ea în forma ei actuală, BRD ar trebui să plătească 600 de milioane de lei. Cu profitul de azi, vom continua să fim profitabili, dar o pondere importantă a profitului nostru va fi plătită în contul acestei taxe. Însă, în 2018, au fost elemente speciale care nu se vor mai regăsi şi în 2019. În 2018 am avut un profit foarte bun. Însă, nu mă uit doar la BRD sau la sectorul bancar. Mă uit că doar foarte puţine bănci, dintre cele 35 din această ţară, vor rămâne profitabile dacă această taxă se va aplica în forma ei actuală. BRD este una dintre ele, dar discutăm despre impactul acestei taxe în economie, în general", a menţionat Bloch.

El s-a declarat convins că această taxă va fi modificată.

"Matematic, da, ar trebui să se închidă bănci în urma acestei intervenţii legislative. Cred că este important să-i convingem să modifice, pentru că nu poate să rămână această formă. Sunt convins că această ordonanţă de urgenţă va fi modificată. Sunt convins că va trebui schimbată, pentru că nu este sustenabilă şi nu poate dura prea mult. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă", a continuat oficialul BRD.

El a explicat că, dacă o bancă înregistrează pierderi, acest lucru înseamnă o reducere a capitalului, ceea ce înseamnă o capacitate mai mică de a da credite, cu impact asupra economiei, iar companiile trebuie să aibă capacitatea de a face profit şi de a investi.

"Această taxă nu este a lăcomiei. Nimeni nu crede că poate cataloga un sector ca fiind lacom. Avem competiţie pe piaţă, băncile se luptă pe piaţă, nu este lăcomie să faci profit, ci este normal. Şi pentru bănci, şi pentru orice sector", a continuat el.

Bloch a atenţionat că indicele ROBOR e influenţat inclusiv de comportamentul Ministerului Finanţelor.

"Dacă Ministerul Finanţelor pune sau retrage lichiditate de pe piaţă, automat va exista un efect asupra ratei interbancare şi asupra indicelui ROBOR", a subliniat el.

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat, în 2018, un profit net de 1,565 miliarde de lei, în creştere cu 10,6% faţă de anul anterior (+23,6% excluzând elementele nerecurente), datorită performanţei foarte solide şi costului net al riscului pozitiv, potrivit unui comunicat al băncii.