"Creşterea economică din regiune va încetini, în tandem cu cea din zona euro, dar va rămâne peste 2% în mare parte din ţări, chiar dacă administraţia americană va impune tarife asupra automobilelor. Noi ne gândim la tarife de 10%, nu 25% cât este maximum. Economia României se îndreaptă şi ea spre finalul ciclului economic şi sunt lucruri care merg foarte bine. E clar că sectorul privat nu este în poziţia slabă în care era în 2008 - 2009, din toate punctele de vedere, al veniturilor, al îndatorării, al structurii datoriilor. Nu avem o bulă imobiliară, pe care o aveam în 2008 - 2009. Cel puţin populaţia este mult mai puţin îndatorată în monedă străină, ceea ce ajută. Şi foarte important, la nivel global dobânzile sunt mult mai jos, şi chiar şi la noi", a spus Dan Bucşa, citat de Agerpres.

El a menţionat că se aşteaptă la o creştere economică de 2,7% în România anul viitor, în condiţiile în care SUA nu va aplica tarife vamale pentru autoturismele importate din Europa, caz în care creşterea PIB-ului în ţara noastră ar putea fi mai mică, de 2,3 - 2,5%, în funcţie de cât de mari vor fi tarifele vamale sau când ar putea fi impuse.

De asemenea, el a afirmat că nu există un risc recesiune anul viitor pentru că nu vede o întărire a politicii fiscale şi este posibil ca acest risc să nu se existe nici în 2021.

În privinţa politicii fiscale, Bucşa a spus că sunt mult măsuri care pot fi luate şi care să aibă impact imediat. Acestea au fost amânate şi nu au fost luate în calcul încă. Una dintre aceste măsuri ar putea fi impozitarea pensiilor speciale sau a tuturor pensiilor în aşa fel încât să se reducea creşterea de pensii programată pentru anul viitor. O altă măsură ar fi punerea în funcţiune a scanerelor de la graniţele României. A treia măsură menţionată ar fi îmbunătăţirea colectării TVA.

El a afirmat că este posibil ca majorarea pensiilor să ducă la reducerea ratingului de ţară.

FMI și CE au spus în repetate rânduri că legea pensiilor pune în pericol sustenabilitatea fiscală a României. Noua lege, adoptată în luna iunie 2019, prevede creșterea punctului de pensie cu 15% din septembrie 2019 şi cu 40% din septembrie 2020. Experții internaționali consideră că legea are nevoie de o reevaluare, deoarece este crucial să fie reconsiderat ritmul de implementare a legii şi să fie realizată o revizuire comprehensivă a sistemului de pensii.

În cel mai nou raport "World Economic Outlook”, publicat marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a ratei inflaţiei şi a deficitului de cont curent.

Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în acest an o creştere economică de 3,1%, urmată de un avans de 3% în 2020, instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, prognozele referitoare la avansul economiei româneşti până la 4% în 2019 şi la 3,5% în 2020.