Salariul minim este singurul pe care guvernul intentioneaza sa il majoreze in 2012 de la 670 de lei, cat este in prezent, la 700, dar trebuie sa obtina si acordul FMI pentru asta. 

In rest, cei multi bani se duc la Ministerul Muncii, pentru pensii si ajutoare sociale: 32 de miliarde de lei, mai putin decat in 2011.

Urmeaza Ministerul Agriculturii si cel al Transporturilor, cu aproape 15 miliarde de lei fiecare. Educatia primeste 8,7 miliarde de lei, insa cheltuielile scolilor vor fi impartite intre stat si primarii.

Fata de propunerile initiale pentru bugetul pe 2012, au castigat bani in plus Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de Elena Udrea, care a primit 300 de milioane de lei, Ministerul Culturii, la fel si Internele.

Toate aceste calcule pot fi date usor peste cap de evolutia economiilor din zona euro. Acolo ne vindem noi produsele si de acolo ne imprumutam pentru a ne finanta economia si bugetul. Iar perspectivele nu sunt deloc bune dupa cum recunoaste si premierul.

"Uniunea Europeana din nefericire se intoarce spre austeritate. Toate prognozele de crestere economica pentru UE au fost revizuite negativ", a declarat premierul Emil Boc.

Asa ca si in Romania cel mai mare semn de intrebare in bugetul aprobat de guvern sta chiar in dreptul cifrei de la care au pornit toate calculele. Cresterea economica de 2,1%.

''Fata de estimarile oficiale ale statului, in acest moment exista riscuri semnificative sa vedem o crestere economica mai mica", a declarat economistul Ionut Dumitru

O crestere economica mai mica inseamna bani mai putini la buget. Ca sa isi plateasca datoriile din anii trecuti si sa le acopere pe cele din 2012, Guvernul va trebui sa imprumute anul viitor intre 14 si 15 miliarde de euro.

''Romania are un as in maneca, respectiv banca nationala in orice moment poate sa reduca rezervele minime obligatorii la lei, iar bancile cu acesti lei sa cumpere titluri de stat", a spus Cristian Hostiuc - director editorial al Ziarului Financiar.

Ne va fi din ce in ce mai greu sa-i convingem pe straini sa ne crediteze. Grecia, Italia si Austria, adica tarile ale caror banci ne imprumutau de obicei, au acum problemele lor si nu vor mai fi la fel de generoase.

''Vedeti cat de greu este sa gasesti un ban pe pietele Uniunii Europene, mai ales acum'', a spus Emil Boc.

Presedintele le bate obrazul bancherilor, insa este constient ca n-avem cum sa-i fortam. Spera sa inlocuim banii pe care ar fi trebuit sa-i luam de la banci cu fonduri europene

Putem obtine bani si din investitii straine din partea unor tari in care nu se simte criza. Vorbim aici despre statele arabe, China sau chiar Israel, care au sume mari, dar se uita unde e mai sigur sa le investeasca. Am avea un avantaj fata de altii si daca vom continua masurile de austeriate.

Asa ca anul viitor peste 100.000 de bugetari ar trebui sa dispara din schema. In schimb, cheltuielile cu pensiile speciale vor creste in loc sa scada desi executivul promitea ca prin recalculare va face economii.