Din 1998 cand a fost introdus in categoria plantelor care pot fi cultivate in spatiul UE, porumbul modificat genetic M810 a starnit numeroase controverse. Iar de-a lungul anilor, rand pe rand, tari precum Austria, Ungaria, Grecia, Franta, Luxembourg si Germania l-au interzis.

Porumbul M810 este o varianta a porumbului care contine toxina bacteriala Bt, otravitoare pentru insecte.

Acum, Bulgaria vrea sa interzica si cultivarea acestui tip de porumb si importul de produse agroalimentare si furajere din Argentina, Brazilia, Canada si SUA, potrivit agentiei Novinite.

Si asta in timp ce, in urma cu doar o saptamana, Valeriu Tabara, ministrul roman al Agriculturii, spunea ca va sustine la Bruxelles introducerea biotehnologiilor in agricultura, precum si admiterea procentului de 0,1 la suta OMG si in transporturile de alimente, nu numai in transporturile de furaje, asa cum prevede in prezent proiectul de Regulament de la nivelul UE.

Daca unele tari sunt contra organismele modificate genetic, exista tari precum Portugalia care vor chiar sa creasca suprafetele cultivate cu OMBG. Oficialii europeni ai lasat la latitudinea fiecarui stat decizia de a folosi sau nu astfel de plante.

Suprafata cultivata scade

Chiar daca la nivel european tot mai multe state interzic cultivarea porumbului modificat genetic, la noi, fermierii romani au obtinut, in perioada 2007-2009, o recolta totala de aproximativ 44.000 tone.

Cele mai mari suprafete sunt in judetele Braila, Calarasi si Arad.

Cu toate ca Romania inca mai cultiva porumb modificat, suprafata s-a redus din 2008, cand aveam 79.000 de hectare insamantate, la putin peste 800 de hectare, in prezent. Este vorba despre terenurile cultivate in scop comercial.

Daca vorbim despre intreaga suprafata de porumb modificat genetic cultivata, la nivelul lui 2009, erau insamanatate peste 3.000 de hectare, potrivit celor de la Greenpeace.

Ce spun cei care contesta cultivarea porumbului M810

In ceea ce priveste efectele nocive asupra populatiei, in timp ce sustinatorii organismelor modificate spun ca acest soi de porumb nu influenteaza dezvoltarea normala a organismului, contestatorii cred ca acesta produse deraglari hormonale si chiar cancer.

Un studiu recent realizat de doua universitati din Franta pe soareci a aratat ca au aparut probleme cu ficatul si rinichii dupa ce au fost hraniti cu porumb modificat genetic M810. In schimb, un alt studiu european realizat de Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) arata ca porumbul M810 nu prezinta un pericol pentru sanatate sau pentru mediu.

Porumbul modificat se gaseste in hrana animalelor, si apoi indirect in farfuria noastra. De asemenea, exista multi care spun ca poate fi consumat si de oameni.

Ce produse modificare genetic poate importa si exporta Romania?

Exemple de marfuri modificate genetic care pot fi importate sau exporte si folosite pentru prelucrare industriala sau hrana pentru animale: porumb dulce, hibrizi destinati insamantarilor, rapita, garoafe. Datele sunt stipulate in procedura elaborata de Ministerul Mediului si Padurilor, privind importul, exportul si tranzitul organismelor modificate genetic care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 19 ianuarie 2011.

Esti de acord ca Romania sa cultive porumb modificat genetic? (298 voturi)
DA
44.97%
NU
55.03%