Unii jucatori au avertizat insa ca optimismul ar putea fi neacoperit in realitate. 

"Este o reactie de tip reflex dupa ce ziua de luni nu a reusit sa aduca sfarsitul lumii. Este o rasturnare a trendului si nu cred ca va dura. Piata a fost la fel de pesimista ca in ultimele zile din 2008", comenteaza un analist australian. 

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 2,8%, iar indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a avansat cu 4,5%. 

Dupa trei zile de scaderi abrupte si volatilitate "salbatica", petrolul, cuprul, aurul si argintul s-au apreciat marti. 

Dolarul, titlurile de trezorerie SUA si obligatiunile guvernamentale japoneze, considerate active sigure in perioade de volatilitate, s-au depreciat. 

Bursele europene au deschis marti in urcare puternica, cu peste 2%, scrie Mediafax

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 2,2% pana la ora 7:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis luni in crestere cu 1,8%.  Optimismul din piete este alimentat de zvonurile ca autoritatile europene pregatesc planuri de consolidare a Fondului de Stabilitate Financiar, de injumatatire a datoriilor de stat ale Greciei si de recapitalizare a bancilor. 

Mai multi oficiali europeni au cautat insa sa minimizeze impactul informatiilor, calificandu-le drept zvonuri premature. 

"Tinand cont de gradul ridicat de incertitudine din acest moment, este loc si pentru pesimism si pentru optimism. Optimistii au luat initiativa datorita sperantelor ca politicienii europeni vor reusi sa preia controlul in urmatoarele saptmani. Dar exista multe motive de ingrijorare. Investitorii raman sceptici privind succesul masurilor pregatite pentru rezolvarea crizei de credit din zona euro", comenteaza un analist al Hargreaves Lansdown. 

Bancile, ale caror actiuni s-au depreciat semnificativ in acest an din cauza expunerii semnificative pe economiile de la "periferia" zonei euro, au crescut puternic marti, indicele STOXX Europe 600 al sectorului bancar urcand cu 3%.  Indicele este insa in scadere cu 33% de la inceputul anului.

Bursa de la Bucuresti a avansat cu 1,19% la deschiderea zilei de marti. A recuperat astfel o parte din scaderea inregistrata in precedentele trei sedinte. Revenirea a fost determinata de mentinerea burselor externe pe crestere.  In precedentele trei sesiuni piata de la Bucuresti a scazut cumulat cu 5,3%. 

Dupa primele minute ale sedintei de marti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,14% peste inchiderea de luni.  Totodata, indicele BET-FI avansa cu 2,68%, fiind sustinut in principal de cresterile de pana la 3,8% inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri. 

La ora 10:16, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, se plasa cu 1,78% peste nivelul de luni. 

Actiunile Erste au continuat sa creasca vizibil si marti, impulsionate de evolutia de pe piata de la Viena.