Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,5% in debutul sedintei de tranzactionare. 

"Coborarea cu o treapta a ratingului Frantei era deja in preturile actiunilor, deci nu au existat surprize negative, pasul era logic dupa retrogradarea SUA. Intrebarea este cum va fi afectat ratingul EFSF", comenetaza David Thebault, analist la Global Equities. 

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scazut cu 0,4% in deschiderea sedintei de luni, DAX - Frankfurt a pierdut 0,6%, iar CAC 40 - Paris a coborat cu 1%. 

Actiunile Societe Generale au debutat in scadere cu 4,4%, iar BNP Paribas s-a retras cu 3%, in timp ce UniCredit a pierdut 6%.

Si bursele din Asia au scazut luni cu peste 1%, iar moneda euro s-a mentinut la cel mai redus nivel din august 2010 fata de dolar si la minimul ultimilor 11 ani in raport cu yenul, dupa actiunea Standard & Poor's de vineri.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scazut cu 1,3%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in coborare cu 1,4%. 

Actiunile si marfurile tranzactionate in Asia au fost afectate luni de temerile ca criza financiara din zona euro va afecta cresterea economica mondiala si cererea pentru materii prime. Pe de alta parte, randamentul de referinta al obligatiunilor Japoniei cu maturitatea la zece ani au scazut, indicand orientarea investitorilor catre active cu un grad de risc cat mai scazut. 

Moneda euro este cotata luni in Asia la 1,2637 dolari, dupa ce a atins vineri cel mai redus nivel din august 2010, de 1,2624 dolari. Totodata, euro a scazut la minimul ultimilor 11 ani in raport cu moneda japoneza, la 97 yeni.

Bursa de la New York este inchisa luni.

S&P a retrogradat vineri seara ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Franta si Austria, care au coborat de la AAA la AA+.  Ratingul AAA al Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) depinde de ratingurile guvernelor care il garanteaza, astfel ca pierderea a doi garantori cu AAA ar putea afecta capacitatea de finantare a institutiei.

Bursa de la Bucuresti a scazut si ea usor la deschidere. BVB afisa o scadere de 0,18% dupa prima jumatate de ora de tranzactionare de luni, in linie cu marile piete europene.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in coborare cu 0,22%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,26% sun referinta de vineri.  In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI aproape de inchiderea sedintei precedente.  Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,11%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. 

Rulajul pietei actiunilor era de 2,6 milioane lei (602.000 euro), sub valoarea cumulata a operatiunilor de la debutul sedintei de vineri, de 4,2 milioane lei (975.000 euro).