Rezerva Federala a SUA a publicat marti seara minuta celei mai recente sedinte de politica monetara, care arata ca reluarea programului de injectii de lichiditate in economie prin achizitia de obligatiuni de pe piata secundara, asa-numita relaxare cantitativa, este tot mai putin probabila, conducerea bancii centrale americane indepartandu-se tot mai mult de aceasta idee.

Comentariile din minuta au sprijinit dolarul si au provocat, peste noapte, scaderi ale actiunilor pe bursele din SUA si Asia, noteaza Mediafax.

In Europa, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,1% in deschiderea sedintei de tranzactionare, iar moneda euro este in scadere cu 0,3% fata de dolar si cu 0,4% fata de yen.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a scazut cu 0,6%, iar pietele emergente sunt in coborare, in medie, cu 0,8%.

Dolarul s-a apreciat cu 0,1% in raport cu un cos de valute de referinta.

Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei s-a retras miercuri cu 0,8%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 1,7%, in urma comentariilor Fed.

Bursa de la New York a inchis marti in scadere, cu ajustari de 0,5% pentru indicele Dow Jones, 0,4% pentru S&P 500, respectiv 0,2% pentu Nasdaq Composite.

Bursa de la Bucuresti a deschis in scadere usoara, in linie cu marile piete europene

Bursa de Valori Bucuresti (BVB ) a deschis sesiunea de miercuri in scadere cu 0,27%, in linie cu pierderile usoare afisate si de pietele europene, in urma comentariilor de marti ale Federal Reserve.

Dupa prima jumatate de tranzactionare de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, afisa o scadere de 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,11% sub nivelul de la inchiderea de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in coborare cu 0,46%.
Actiunile FP sunt insa suspendate de la tranzactionare pentru intrunirea AGA, in care actionarii vor discuta revocarea Comitetului Reprezentantilor, propunere facuta de patru actionari, printre care mostenitorii fostului industrias Nicolae Malaxa Georgiei Palade van Duse si Philipe Palade, ca urmare a diminuarii participatiei statului la 2,69% din actiunile FP.

Pe ordinea de zi se afla si dezbaterea propunerii prezentata de cel mai mare investitor FP privind vanzarea de active, distribuirea banilor obtinuti prin aceste tranzactii catre actionari si comisionul suplimentar pentru administrator.
Alta propunere de pe ordinea de zi a AGA programata pentru miercuri vizeaza si apropbarea, in principiu, a listarii secundare a Fondului Proprietatea pe bursa de la Varsovia.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,35%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 2,8 milioane lei (654.000 euro), peste lichiditatea din prima jumatate de ora a sesiunii de marti, de 1,2 milioane lei (290.000 euro).

Cele mai tranzactionate erau titlurile SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 374.000 lei. Cel mai recent transfer s-a realizat la 0,7 lei, cu 0,99% sub referinta.

Bursele europene si moneda euro sunt in scadere in debutul sedintei de miercuri, dupa comentariile Rezervei Federale a Statelor Unite, care a temperat sperantele ca ar putea relua injectiile de lichiditate, indicand o politica divergenta fata de Europa, care continua sa lupte cu criza.

Cursul a coborat la 4,3750 lei/euro

Moneda nationala s-a apreciat dupa prima ora de tranzactionare de miercuri, iar cotatiile au coborat in jur de 4,3750 lei/euro, intr-o piata linistita.

La deschidere, euro era schimbat pentru 4,3760 - 4,3780 lei, aproape de nivelul de marti seara, cand bancile cotau euro la 4,3755 - 4,3770 lei.

Ulterior, rata de schimb a coborat usor, iar in jurul orei 10:15 schimburile se perfectau la 4,3730 - 4,3760 lei/euro.
Valutele din regiune afisau variatii mixte fata de moneda unica.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta de 4,3780 lei/euro, cu doar 0,06 bani sub nivelul precedent. Rata de schimb oficiala anuntata luni de banca centrala s-a plasat la 4,3786 lei/euro.

Leul s-a apreciat usor si in raport cu dolarul, rata de schimb coborand cu 0,15 bani, de la 3,2800 lei/dolar la 3,2785 lei/dolar.

In schimb, fata de francul elvetian, leul s-a depreciat modest, cursul urcand cu 0,08 bani, la 3,6354 lei/franc. Bancile comerciale au afisat dobanzi de 3,12 - 3,62% pentru depozitele cu scadenta la o zi, in scadere fata de nivelul de marti, de 3,21 - 3,71%.