Putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au urmat indeaproape evolutia pietelor externe, sustinute de discursul presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke. Desi nu a anuntat masuri concrete pentru stimularea economiei SUA, a dat sperante investitorilor pentru viitoare astfel de masuri. 

Dupa primele minute ale sedintei de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,74% peste inchiderea de vineri, informeaza Mediafax.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurilor Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 2,37%.  Astfel, la ora 10:21, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 1,19%.  Investitorii au realizat tranzactii cu actiuni emise de doar 20 de companii dintre cele 78 de societati listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale". 

Bursele europene au deschis si ele in urcare. Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a avansat cu 0,7% pana la ora 7:06 GMT (10:06 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in scadere cu 0,7%.  FTSEurofirst 300 a pierdut peste 17% de la inceputul acestui an. 

Rulajul pietelor europene pare unul redus, bursa londoneza fiind inchisa cu ocazia unei sarbatori. 

Bancile au condus avansul de luni dimineata. Credit Suisse, Societe Generale si UBS au inregistrat cresteri cuprinse intre 2,9% si 3,4%. 

"Daca intr-o buna zi se va reveni la evaluarea reala a acestor companii, si sa zicem ca va arata bine, piata a fost supravanduta. Este o revenire de la preturi mici, nu se bazeaza pe ceva fundamental", comenteaza analistrul Justin Urquhart Stewart de la Seven Investment Management, Londra.

De asemenea, bursele din Asia au crescut luni, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 0,6%.   Piata de la Tokyo a inchis usor sub maximele sedintei, dupa ce ministrul Finantelor, Yoshishiko Noda, vazut drept un conservator din punct de vedere fiscal, a castigat votul din partid pentru a deveni urmatorul premier al Japoniei. 

Indicele blue-chip Nikkei a crescut cu 0,6%, iar indicele general Topix a avansat cu 0,4%.  Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat luni cu 2,2%, sprijinit de industria materiilor prime si enerige. 

Cresterile din Asia au fost sustinute si de aprecierea preturilor futures pe actiuni listate la New York, dupa ce uraganul Irene a fost retrogradat la furtnua tropicala si a cauzat mai putine pagube orasului New York decat se estima.