Potrivit lui Alexandru Ioniţă, șeful Centrului de formare a echipelor canine care acţionează în sectorul vamal din România, statul investeşte în echipele canine aproximativ 150.000 de euro.

"Echipele canine reprezintă un mijloc complementar al controlului vamal, noi venim în sprijinul structurii de control din frontieră sau al colegilor noştri din echipele mobile, inclusiv al celor din alte instituţii ale statului care au atribuţii în combaterea şi prevenirea contrabandei cu ţigări şi a traficului de droguri. E o chestie cu care noi ne mândrim, faptul că în România suntem singurii şi avem rezultate deosebite, aici, la Giurgiu, este singurul centru care a format câini pentru detecţia de telefoane mobile, care au fost pregătiţi pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Am pregătit câini pentru vamă, inclusiv pentru detecţia de cash, de numerar, şi sunt chestii care au fost pionierat în România chiar dacă noi, ca şi structură vamală, nu avem o tradiţie foarte mare în spate şi am dezvoltat această activitate din anii 1999- 2000. Avem rezultate, ca un exemplu de eficienţă a echipelor canine, anual, din amenzi, ţigări confiscate, maşini confiscate care au fost utilizate în contrabanda cu ţigări, statul român adună peste un milion de Euro, iar instituţia investeşte maximum 150 de mii de euro, deci raportul de eficienţă este foarte bun”, a declarat marţi, la Giurgiu, şeful Centrului de formare a echipelor canine, Alexandru Ioniţă.

La centrul de formare a echipelor canine de la Giurgiu a avut loc conferinţa de la lansare a campaniei naţionale "Contrabanda e crimă organizată", la care a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acesta a declarat că echipele canine vor fi sprijinite cu fonduri pentru ţinuta conductorilor, maşini, medici veterinari. De asemenea, potrivit ministrului Teodorovici, se intenţionează dezvoltarea a încă două centre de acest fel la Cluj şi la Tulcea, dar şi ca acest centru de la Giurgiu să fie mutat şi modernizat la nivel european la Bucureşti, în Pantelimon.

La finalul evenimentului, 14 echipe canine au efectuat demonstraţii pentru depistarea ţigărilor de contrabandă, a banilor sau drogurilor.

Anterior, ministrul Teodorovici a declarat că va manifesta toleranţă zero faţă de tot ceea ce înseamnă evaziune fiscală. El a adăugat că va susţine în special lupta împotriva contrabandei cu ţigări, el punctând că acest obiectiv poate fi mai bine susţinut prin desprinderea de ANAF a activităţii vamale.